Emelkedő árak a gabonapiacon

Agro Napló
Jól jártak azok a termelők, akik tartalékolni tudták a búzájukat, a terményre ugyanis nagy a belföldi és az exportkereslet is, az aratás óta jelentősen emelkedett az ára. Magas ára van a kukoricának is, ebből a terményből ráadásul kiemelkedő volt az átlaghozam – idézi a Világgazdaságot honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A búza- és a kukoricaexport töretlen Lengyelországba és a déli országokba, de nagyon keresett a napraforgó is, ennél a terménynél már 150 ezer forint feletti tonnánkénti árakról is lehetett hallani a piacon – mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

A kukorica 58–62 ezer forint közti áron cserél gazdát, és a búza is 60 ezer forint fölötti áron találnak vevőre, sőt, a javító minőségű búzára már tonnánként 70 ezer forintos kötések is születtek.

Alapvetően határozza meg a piaci lehetőségeket, hogy számottevő terméskiesések voltak Európában: Franciaországban mintegy 10 millió, az Egyesült Királyságban mintegy 5 millió, a szomszédos Romániában körülbelül 2-3 millió tonnával arattak kevesebb búzát a szokásosnál, ami élénk keresletet generál a piacon – mondta Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Szerencsére nagyon jó termés volt az idén Magyarországon – állítják meg a szakemberek -, a magas átlagoknak köszönhetően a szokásosnál kisebb területen is megtermett 8,2-8,3 millió tonna kukorica, mert azok az esők, amik a búzának már nem használtak, nagyon jól jöttek a kukoricának. Árnyalja azonban a képet, hogy a termelőknek nagyobb költségeik voltak a szárítással. A betakarítás idején a szokásosnál jóval magasabb víztartalmat pedig az okozta, hogy a szeptemberi aszály olyan mértékben szárította ki a kukorica levélzetét, hogy a növény nem tudta leadni a vizet – olvasható az összegzésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csend van a búzapiacon

Csend van a búzapiacon

Az elmúlt időszakban a hazai malmok keresték a búzát, de ez lefutott, most csend van a piacon – nyilatkozta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabon...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!