MENÜ

Elindult a kérődző szerkezetátalakítási támogatás kifizetése

2015.06.15.

Június első felében több mint 10 milliárd forint utalása kezdődik meg közel 9000 gazdálkodónak a húsmarha és a juh ágazatokban nyújtott kérődző szerkezetátalakítási nemzeti program Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott különleges támogatás keretében.

Június első felében kapják kézhez az érintett gazdák a támogatásról szóló határozatukat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH), és ezzel párhuzamosan a támogatási összegek utalása is elkezdődik.

A fajlagos összegek az alábbiak:

• anyatehén szerkezetátalakítási jogosultság (ATSzJ): 156,94euró

• hízottbika szerkezetátalakítási jogosultság (HbSzJ):69,05 euró

• szarvasmarha extenzifikációs többletjogosultság (SzETj): 54,93 euró

• anyajuh szerkezetátalakítási jogosultság (AjSzJ): 10,20 euró

• anyajuh kiegészítő többletjogosultság (AjKTj): 6,28 euró.

A program célja, hogy a húsmarha és juh ágazatokban tevékenykedő gazdálkodók és alkalmazottaik ne szoruljanak ki a helyi gazdasági hálózatokból és az érintett területeken ne csökkenjen a gazdasági aktivitás szintje, valamint az érintett gazdálkodók korábbi állattartáshoz hasonló értéket képviselő gazdasági tevékenysége folytatódjon, ezen térségek foglalkoztatási helyzete javuljon, továbbá a húsmarha- és juhtenyésztő területeket ne vonják ki a hasznosításból és jó ökológiai állapotban maradjanak.

Az euróban meghatározott támogatást forintban fizeti ki az MVH. A vonatkozó rendelet szerint meghatározott átváltási árfolyam: 310,57 Ft/Euro.

Fennálló köztartozás esetén az MVH a húsmarha és a juh ágazatokban nyújtott kérődző szerkezetátalakítási nemzeti program Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott különleges támogatásokat a lejárt köztartozás összegével csökkentve fizeti ki.

Forrás: MVH