Élelmiszer drágulást hozhat a KAP forráselvonás?

Agro Napló
Kevesebből nem lehet többet elérni" – mondta Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár egy brüsszeli konferencián a KAP költségvetés 2020 utáni szinten tartása és a klímavédelmi célok teljesítése mellett érvelve.

 Fotó: AM

Az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) forrásait legalább a jelenlegi szinten kell tartani, mivel a források csökkentése az élelmiszerárak emelkedését, a választék vagy akár a minőség csökkenését is eredményezheti - szögezte le Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára Brüsszelben a tárca közleménye szerint.

"Magyarország egyetért azzal a megközelítéssel, hogy a KAP-nak többet kell tennie a környezet- és klímavédelmi célok megvalósulásáért, azonban ez nincs összhangban a javasolt költségvetéssel. Kevesebből nem lehet többet elérni" - mondta az államtitkár az Európai Bizottság alelnökének és költségvetésért felelős biztosának részvételével, az Európai Unió 2021-2027-es költségvetéséről rendezett eseményen.

A további környezetvédelmi feltételeknek történő megfelelés nem veszélyeztetheti az európai gazdák jövedelembiztonságát és nem korlátozhatja versenyképességüket. Nem lehet cél, hogy a harmadik országokból importált, esetleg nem fenntartható módon előállított, akár rosszabb minőségű élelmiszerek váltsák fel az Európai Unióban előállított magas minőségű termékeket - fogalmazott az államtitkár.

Magyarország gazdabarát uniós költségvetés elfogadásában érdekelt. A kormány pedig az elsők között jelezte, hogy ennek érdekében hajlandó emelni a hozzájárulást a közös uniós költségvetéshez - közölte Feldman Zsolt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!