MENÜ

Együttműködési megállapodást kötött az agrárkamara és a nemzeti kereskedőház

2014.05.12.

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. - közölte a NAK hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a dokumentum rögzíti, hogy az agrárium stratégiai fontosságú ágazat, amelynek fejlesztése, versenyhelyzetének javítása, illetve a magyar kis- és középvállalkozások külpiaci megjelenésének erősítése az aláírók közös célja. Mindennek megvalósításához a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. nemzetközi kapcsolatrendszerével, a kereskedőház-hálózatával, továbbá a külkereskedelmi szakismereteivel kíván hatékonyan hozzájárulni.

    A NAK és az MNKH gazdasági érdekeik kölcsönös figyelembevételével együttműködnek a magyar agrár- és élelmiszergazdasági vállalkozások exportlehetőségeinek feltárásában, kihasználásában, exportvolumenének növelése érdekében - fogalmaz a tájékoztató. Ezt segíti, hogy a két szervezet megismerteti egymással tevékenységét, népszerűsíti azt, illetve közösen - egyeztetett módon - jelennek meg a bel- és külföldi vásárokon, kiállításokon.

    Emellett az MNKH üzleti és szerződéses alapon működő tevékenységét figyelembe véve vállalja, hogy az exportpiacok alapos felmérése érdekében az egyedi, speciális piaci információkat, adatokat a NAK tagjai számára elérhetővé teszi. Továbbá az exporthoz szükséges dokumentációs igényeket ismerteti az érdeklődőkkel. A NAK pedig azt vállalja, hogy ha agrártermékekre exportmegkeresés érkezik, arról tájékoztatja MNKH-t.

    A megállapodást Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Kerekes György, az MNKH vezérigazgatója írta alá a múlt héten - tartalmazza a tájékoztatás.

Forrás: MTI