Egységes az agrárkutatás

Agro Napló
A hazai agrárkutatás küldetése, hogy új lehetőségeket tárjon fel a magyar gazdálkodók számára, és kedvező természeti adottságainkra építve lendületet kapjon a vidék felemelkedése. A tudásnak olyan munkahelyteremtő és jövedelemtermelő fejlesztések létrejöttét kell előmozdítania, amelyek megóvják természeti erőforrásainkat, egyúttal éberen őrzik és egyben szolgálják a közjó és a jövő generációk érdekét – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Tudomány Ünnepe 2013 című rendezvényen.

Fazekas Sándor beszédében kiemelte, az állam kész vezető szerepet vállalni a K+F intézményrendszer újjászervezésében, megújításában, mivel az agrárkutatás stratégiai terület - a vidék és az ország jövője szempontjából egyaránt. A Vidékfejlesztési Minisztérium júliusban feladatul kapta a Kormánytól a kutatóintézeti háttér egységes irányítású rendszerbe történő integrálását, a korábban átadott kutatóintézeteinek visszavételét, az agrár-felsőoktatással való egyeztetések lefolytatását. Folyamatos a munka, halad előre a nagyléptékű átalakítás.


Fotó: Pelsőczy Csaba

Ennek köszönhetően 2014. január 1-jével egy új korszak nyílik a vidékfejlesztési tárca K+F tevékenységében: megkezdődik a stabil intézményi alapokon nyugvó, hosszú távra előretekintő kutatómunka ideje. A vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta, biztosítják azokat a tárgyi, pénzügyi és személyi feltételeket, amelyek növelik a K+F tevékenység hatékonyságát, eredményességét.




Fotó: Pelsőczy Csaba





A bátor tervek megvalósításában számítunk a kutatókra, a vállalkozókra. Tárcánk idei központi rendezvénye a kutatói-vállalkozói kapcsolatokra helyezi a hangsúlyt azáltal, hogy olyan példákat sorakoztat fel a tudomány eredményeiből, amelyek a gyakorlat világában bizonyítják az agárkutatás értékteremtő erejét. A tudás akkor válik igazán hatékonnyá, amikor az ismeretek alkotó ereje tettekben is megmutatkozik az elmélet mellett. Bízom benne, hogy az előadások, a pozitív visszajelzések új lendületet adnak a kutatóintézetek munkájának – zárta köszöntőjét Fazekas Sándor.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!