ECOSOILREM – „A szennyvíziszapok a talaj remediációjánál ökológiailag elfogadható alkalmazása”

Agro Napló
Jogszabályi előírás alapján a települési hulladék részeként lerakásra kerülő biológiailag lebomló szervesanyag-mennyiséget 2016. július 1-jéig az 1995-ben országos szinten képződött, a települési hulladék részét képező biológiailag lebomló szervesanyag-mennyiséghez képest 35%-ra, azaz 820 000 tonna alá kell csökkenteni. A közelgő határidő minden érintettet cselekvésre ösztönöz. A szelektív gyűjtés egyre szélesebb körben terjed, a hulladékgazdálkodás gazdasági szereplői a hulladékhasznosítás egyre újabb lehetőségeit keresik. Az előírtak maradéktalan teljesítése ráadásul a hazánkhoz hasonló fejlettségű országokban is problémát okoz.

Ezt felismerve, még 2012 szeptemberében, a „Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” keretében olyan, a nagy szerves anyag tartalmú, nem veszélyes hulladékok környezetkímélő mezőgazdasági hasznosítási lehetőségeinek megtalálását célzó projekt indult, amely elsősorban a Szlovákiában és Magyarországon egyaránt növekvő mennyiségben képződő kommunális szennyvíziszapok kezelésével, ártalmatlanításával és hasznosításával kapcsolatos költségek csökkentési, a szennyvíziszapok szennyezett talajok remediációjára történő felhasználási lehetőségeinek megtalálására fókuszált.

„A szennyvíziszapok a talaj remediációjánál ökológiailag elfogadható alkalmazása” megnevezésű (acronym: ECOSOILREM), HUSK/1101/1.2.1/0148 azonosító számú projekt vezető partnere a szlovákiai Centrum výskumu rastlinnej výroby (Növénytermesztési Kutató Centrum), Piešťany. A projektben részt vevő partnerek: Univerzita sv. Cyrila a Metoda (Szt. Cirill és Metód Egyetem), Trnava, Szlovákia; Energia Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft., Budapest és a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, Mosonmagyaróvár. A projekt zárásának időpontja: 2015. április 30.

A projektben megvalósított fő tevékenységek:

  • a szükséges műszer-infrastruktúra beszerzése;
  • a szennyvíziszapok kémiai jellemzése;
  • az utókezelést meghatározó, szennyvíziszapértékelő rendszer kidolgozása;
  • kis kapacitású granuláló berendezés beszerzése és üzembe helyezése;
  • a határ mindkét oldalán elhelyezkedő talajok vizsgálata, talajtani jellemzése, toxikus fémtartalmuk értékelése;
  • kísérletek folytatása a kiválasztott növényfajokkal a szennyvíziszap adagolás növényekre gyakorolt hatásának vizsgálatára;
  • magas nehézfém tartalmú talajokon növő hiperakkumuláló növények tanulmányozása;
  • disszemináció (a projekt elért eredményeinek közzététele elektronikus és írott formában).

A projekt megvalósítása során az egyes partnerek tudományos potenciálja megosztásra került, a kutatási know-how és a műszerállomány hasznosítása közösen történt.

A határon átnyúló projekt keretében – egyelőre csak kísérleti mennyiségek vonatkozásában – kidolgozott eljárás, a hőkezelésnek köszönhetően a szennyvíziszapban előforduló patogén mikroorganizmusok mennyiségét csökkenti, a víztartalom redukálásával csökken a szaghatás, az anyag könnyebben kezelhetővé válik és kijuttatása a szervestrágya kijuttatásra hagyományosan alkalmazott géprendszerekkel egyszerűen megoldható. A projektnek köszönhetően előállított termékek új lehetőségeket teremtenek a növénytáplálásban, egyúttal a hulladékkezelés egyik jelentős problémájának megoldásában is hatékony segítséget nyújthatnak.

Bővebb információk: www.ecosoilrem.eu

Készült „A szennyvíziszapok a talaj remediációjánál ökológiailag elfogadható alkalmazása” című, HUSK/1101/1.2.1/0148 számú projekt keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a két ország társfinanszírozásával, a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében.

www.husk-cbc.eu




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!