2024. április 29. hétfő Péter

Phylazonit Rizo – gyökérvédelem és növekedésserkentés biológiai úton!

Agro Napló
A mikroorganizmusokat tartalmazó biostimuláns készítmények használata napjainkra mindinkább általános gyakorlattá válik az intenzív növénytermesztésben is.

A mikrobiológiai készítmények felhasználásának legfontosabb indoka, hogy a bennük található speciális baktériumtörzsek képesek átalakítani a növények szempontjából fontos tápelemeket asszimilálható formákba, a környezetre gyakorolt káros hatások nélkül. E baktériumtörzsek további jótékony hatása a növények fiziológiai folyamatainak befolyásolása, támogatása, hiszen azok a vegyületek, melyeket ezek a mikroorganizmusok is kiválasztanak, a növény növekedésének és fejlődésének fontos szabályozó vegyületei.

Az ún. abiotikus stresszhatásokkal (aszály, a talaj sótartalma, vagy a szélsőséges klimatikus tényezők) szembeni ellenálló képesség növelésére szintén alkalmasak ezek a készítmények, illetve a növények és a talaj egészségvédelmében is szerepük van a kártevő mikroorganizmusok visszaszorításával.

A Phylazonzit cégcsoport több évtizede folytat mikrobiológiai készítményekkel kapcsolatos kutató-fejlesztő és forgalmazó tevékenységet.

2017-től egy GINOP projekt keretében olyan baktériumtörzsek izolálása kezdődött el, melyek rizoszféra tápanyag-szolgáltató képességének javítása mellett a kórokozó talajlakó gombákkal szemben védelmet is nyújtanak a növényeknek.

Két, világszerte a legismertebb és széles körben használt, biokontroll tulajdonságokkal bíró baktériumnemzetségből (Bacillus és Pseudomonas) választottuk ki a törzseket, melyeket hazai talajokból izoláltuk és szelekciós vizsgálatoknak vetettük alá.

Az izolált törzsek hatékonyságát a következő tulajdonságaik adják:

  • elsőként kolonizálják a gyökereket,
  • hőváltozásnak, szárazságnak, pH-változásnak jól ellenállnak (spóraképzés),
  • antifungális anyagok termelése,
  • enzimek előállítása (kitináz enzim: sejtfalbontás),
  • gyorsan szaporodnak,
  • rugalmas anyagcseréjük van (rendkívül sokféle vegyületet hasznosítanak),
  • különleges vasmegkötő képességgel bírnak (talajkórokozók visszaszorítása).

A projekt (az új készítmény fejlesztése) során számos kutatóintézet, egyetem, szakember és gazdálkodó volt segítségünkre. Laboratóriumi, cserépedényes, fitotron kamrás, kisparcellás és nagyüzemi kísérletekben teszteltük a törzseket szántóföldi és kertészeti növényeken. A projekt célja volt továbbá a baktériumtörzsek által termelt olyan anyagok azonosítása, melyeket a talaj kórokozó gombáinak jelenlétében termelnek.

A Phylazonit Rizo néven, várhatóan 2021 őszén piacra kerülő mikrobiológiai készítménnyel elvégzett kísérletek statisztikailag is igazolható módon javítottak – többek között – a termésátlagokon, kertészeti növényeknél (pl. paradicsom, paprika) a termésméreten is.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Növény-egészségügyi Osztályának 2020-ban, humuszos homok talajtípuson, 0,1 ha-os parcellákon, 6 ismétlésben beállított vizsgálatai alapján a következő eredmények születtek napraforgón.

 

 

Hasonló talajtípuson vizsgálta a Kormányhivatal paprikában a készítmény hatását, 20 m2-es parcellákon, szintén 6-ismétléses kísérletben.

 

 

A Phylazonit Rizo készítményünk fejlesztése során elsődleges szempont volt, hogy olyan terméket kínáljunk a gazdálkodóknak, mely segítségével biológiai úton javítható mind a talajállapot és talajélet, valamint a termésbiztonság, úgy, hogy az eljárás biztonságos, egyszerű, hosszú távon fenntartható és hatékony marad.

 

  

A készítményben található Bacillus, illetve Pseudomonas törzs sziderofor és antifungális anyag termelőképességének vizsgálata Petri‑csészében   A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” tárgyú felhívásában megvalósult GINOP-2.1.7-15-2016-00182 számú projekt.   Vajda Péter

www.phylazonit.hu

A cikk szerzője: Vajda Péter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!