DAA: A megszokások helyett precíziós megoldások

Agro Napló
Átfogó ismeretanyaggal készültek a szervezők a Digitális Agrárakadémia (DAA) legutóbbi, ezúttal a Fejér megyei Cecén tartott bemutatógazdasági programra.
Fotó: Digitális Agrárakadémia (DAA) 

Az érdeklődők megismerhették a Kuzsmiczki család gazdaságát, a gazdákat segítő ingyenes online tanyagokat és a precíziós szoftvereket, gépeket is.

A rendezvényen elhangzott, hogy Kuzsmiczki Szilárd gazdasági agrármérnök és családja vegyes gazdálkodást folytat, ami azt jelenti, hogy növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkoznak. Az édesapja a '90-es évek elején kezdte a gazdálkodást, Szilárd pedig az egyetem elvégzése után vágott bele a földművelésbe. Ketten összesen 480 hektárnyi földet művelnek, amiből 380 hektár szántó, míg a maradék kaszálónak, illetve lucerna termesztésére van fenntartva. A gazdaságban forgatás nélküli technológiát alkalmaznak: nehéz kultivátorokkal, rövidtárcsákkal és automata kormányzásra alkalmas precíziós traktorokkal művelik a földet.

Fotó: Kuzsmiczki Szilárd a családjával közösen 480 hektárt művel, DAA

Nemrégiben ruháztak be egy új vetőgépre, ami már a differenciált kijuttatásra is képes, de a modern permetezőgépük is alkalmas precíziós munkára, hiszen szakaszvezérelt és műholdas irányítás mellett is el tudja látni a feladatait.

Idén az aszály ellenére is viszonylag jó termést hoztak a földek: kukoricából átlagosan és hektáronként 4,5 tonnát, napraforgóból 3 tonnát, búzából pedig 5,5 tonnát. Ezt ráadásul úgy sikerült produkálni, hogy a földeket nem öntözik, és a termőtalaj minősége sem a legjobb, hiszen 8 és 20 aranykorona között váltakoznak. A cecei földek rendkívül heterogén összetételűek: még egy táblán belül is szinte minden megtalálható, de főként a homokos, a kötött és a szikes váltakozik.

„Azért is nyitunk a precíziós technológiák felé, mert a nyersanyagok ára folyamatosan növekszik, így kénytelenek vagyunk arra törekedni, hogy minél kisebb költséggel, mégis egyre hatékonyabban dolgozzunk” 

– fogalmazott Kuzsmiczki Szilárd. A gazdaságban közel 100 Holstein-fríz tejelő marhát, valamint 60 Angus és Hereford húsmarhát tartanak. Az állatok naponta körülbelül 800-1200 liternyi tejet értékesítenek – értesült a Digitális Agrárakadémia közleményéből az Agro Napló.

Fotó: A Kuzsmiczki család forgatás nélküli technológiát alkalmaz, DAA

Fűrész Edina, a DAA koordinátora előadásában elmondta: a kormány 2019-ben fogadta el Magyarország Digitális Agrár Stratégiáját (DAS). A DAS célja, hogy a digitális megoldások elterjesztésével és az ágazat tudatos adatgazdálkodásával hozzájáruljon a hazai agrárium hatékonyságának növekedéséhez, a termelői jövedelmek emeléséhez, a környezeti erőforrások optimális felhasználásához, valamint a lakosság egészséges élelmiszerrel történő ellátásához. A DAS kiemelt projektje a DAA, amelynek célja a Kárpát-medencei magyar termelők felkészítése a digitális megoldások alkalmazására. A DAA segít eligazodni a digitális megoldások között, segít megtervezni a termelőknek a saját gazdaságuk digitális átállását, kiválasztani és használni a valóban hatékony megoldásokat. A www.digitalisagrarakademia.hu címen – egy regisztráció után – 9 modulban 36 témakör érhető el, és az egyes témakörökhöz kiegészítések készültek a Kárpát-medencei országok termelői számára. A tananyagokat folyamatosan fejlesztik a technológia változása és a felhasználók visszajelzése, véleménye, valamint igényei alapján.

Dr. Tóth Krisztina, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) docense a megjelentek előtt bemutatta a felsőoktatási intézmény kutatás-fejlesztési programjait, megjegyezve, hogy ezek teljes mértékben illeszkednek a DAA céljaihoz, azaz a precíziós technológiák elterjesztéséhez, a magyar agrárszektor megerősítéséhez és a gazdák képzéséhez.

„Azt gondolom, hogy az az elsődleges cél, hogy a gazdálkodókban legyőzzük azt a félelmet, amit a digitalizációval, illetve a precíziós technológiákkal szemben éreznek” 

– mondta az egyetemi docens. Fontos, hogy a gazdák ne szokások alapján végezzék el a mezőgazdasági munkákat, hanem tudatosan, ismerve az ok-okozati összefüggéseket, törekedjenek az új, már elérhető technológiák megismerésére és okszerű használatára.

Fotó: Dr. Tóth Krisztina előadásában méltatta a DAA bemutatógazdasági programsorozatát, DAA

A gazdáknak fel kell ismerniük az adatgyűjtés és értékelés fontosságát, a DAA bemutató programjai ebben sokat segítenek, mivel létrehozzák a gazdálkodók, a szaktanácsadók, a piaci szereplők és a kutatási/oktatási intézmények közötti párbeszédet. Ez, a gazdákkal való folyamatos kapcsolattartás teszi lehetővé a digitális technológiák gyorsabb terjedését. A DAA bemutató rendezvényei azért is különösen értékesek, mert az érdeklődők olyan gazdáktól kaphatnak információkat, akiknek már vannak saját tapasztalataik a precíziós technológia felhasználásában. Őszintén elmondják kezdeti nehézségeiket, szívesesen megosztják sikereiket és tapasztalataikat.

Fotó: A gazdák megismerkedhettek a KITE Zrt. nagy teljesítményű erőgépeivel is, DAA

A rendezvényen bemutatkozott a KITE Zrt. Dél-dunántúli Régió precíziós gazdálkodási csoportja, akik bemutatták a MyJohnDeere szoftvert és kiállították az amerikai gyártó több nagy teljesítményű erőgépét, valamint egy, a helyspecifikus kijuttatásra alkalmas műtrágyaszórót is. A rendezvény egy kifejezetten aktív kerekasztal-beszélgetéssel zárult.

(Forrás: Digitális Agrárakadémia)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!