Cukorrépa-termelést segítő támogatási konstrukciót dolgozott ki a Vidékfejlesztési Minisztérium

Agro Napló
A kormány fontosnak tartja a 2014. évi cukorkvóta alapanyagának hazai megtermelését és a cukorrépa-termesztés hosszú távú fenntartását, ezért a termelőkkel és a cukoriparral történt egyeztetést követően, új támogatási konstrukciót dolgozott ki a 2014. évre. Az új konstrukció — a VM szándéka szerint — biztosítja a hazai cukorkvótához szükséges cukorrépa megtermeléséhez és a gazdálkodás biztonságához szükséges anyagi feltételeket.

A tervezett támogatási rendszer első elemeként a VM 600 millió forint de minimis támogatást nyújt a 2014. évre, termeléshez kötötten a gazdáknak. A támogatás mértéke 3 euró/répatonna de legfeljebb 15 000 euró gazdálkodónként.



Ezt követően a támogatási rendszer második elemeként a tárca a szerződött mennyiség és terület függvényében a korábbi nemzeti kiegészítő támogatás bázisán további legfeljebb 1,57 milliárd forintnyi jövedelempótló támogatást nyújt a répatermelőknek.



A Közös Agrárpolitika támogatási rendszerének változása miatt 2015-től a VM-nek már lesz lehetősége – más ágazatok mellett – a cukorrépa termelést közvetlenül segítő, teljes egészében termeléshez kötött támogatás uniós pénzből történő fizetésére.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Az ezen a héten újranyíló pályázattal együtt a Vidékfejlesztési program (VP) öt kiírásában van még fejlesztési forrás az erdőgazdálkodók számára. A pr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!