Csökkennek az üzemanyagárak a jövedéki adó változása miatt

Agro Napló
Az üzemanyagok jövedéki adóját meghatározó kőolaj átlagára hordónként 55,105 dollár volt a NAV által vizsgált negyedévben, így áprilistól csökken az adó mértéke – közölte a hivatal kedden. A Mol Magyarország kiskereskedelmi vezetője csütörtökön, Budapesten, a cég megújult töltőállomásának átadóján az MTI-nek elmondta: beépítik a jövedéki adó változásait az üzemanyagárakba.

A NAV korábbi tájékoztatása szerint az Országgyűlés által tavaly júniusban elfogadott új jövedékiadó-törvény a kőolaj világpiaci árához köti az üzemanyagok jövedéki adóját. Ötven dollár feletti világpiaci árnál az adó mértéke az ólmozatlan benzin esetében literenként 120 forint lesz, ha azonban a világpiaci ár legfeljebb 50 dollár, akkor 125 forint, míg a gázolajnál a magasabb ár mellett 110,35 forint az adó, az alacsonyabbnál 120,35 forint, az ólmozott benzin és a petróleum esetében pedig 124,20, illetve 129,20 forint. Mindezek alapján április 1-jétől módosul az üzemanyagok jövedéki adójának mértéke.

Az adómértékek a kőolaj világpiaci árának függvényében negyedévente módosulhatnak. Az adóhivatal az átlagérték számításánál a vizsgált időszak valós Brent-olajárait, valamint a jegyzések értékeit veszi figyelembe.

Orosz András, a Mol Magyarország kiskereskedelmi vezetője ugyanakkor megjegyezte, hogy a benzin és a gázolaj átlagára nem csupán a jövedéki adó mértékétől függ, hanem befolyásolja a kőolaj világpiaci ára és a forint/dollár árfolyam, ezért nem lehet pontosan megjósolni a változás mértékét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!