2024. március 29. péntek Auguszta

Civilek is pályázhatnak a növényi génmegőrzési támogatásra

Agro Napló
Az Agrárminisztérium a civil szféra kezelésében lévő géngyűjteményeket is kiemelt fontosságúnak tartja, ezért 140 millió forintos keretösszegű támogatási felhívást tett közzé – közölte Rácz András.

A környezetért felelős államtitkár kiemelte, a Kárpát-medence Európa egyik legrégebbi és leggazdagabb mezőgazdasági kultúráját őrzi. Az ország sajátos klimatikus és ökológiai viszonyai, a termesztésben eltöltött hosszú idő és az ezzel együtt járó szelekció következtében kultúrnövényeink hihetetlen értéket jelentő gazdagsága alakult ki, melyek a magyar nemzeti identitás részét képezik – tette hozzá.

Az államtitkár úgy fogalmazott, ezen növénygenetikai erőforrásaink felkutatása, megőrzése, fenntartása stratégiailag fontos élelmezés- és élelmiszerbiztonsági kérdés, hiszen ez által tudjuk csökkenteni a külföldi szaporítóanyagok iránti kiszolgáltatottságunkat és megteremteni a magyar mezőgazdaság függetlenségét, azaz a génmegőrzés nemzetbiztonsági és nemzetstratégiai érdekünk.

Rácz András elmondta, hogy a most pályázható támogatás fő célja a mezőgazdasági és kertészeti termelés hazai növényi biológiai alapjainak, genetikai anyagainak megőrzése, fenntartása és fejlesztése. A pályázatra államháztartáson kívüli jogi személyek, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetek (gazdasági társaságok, alapítványi fenntartású felsőoktatási intézmények, civil szervezetek) vagy természetes személyek (magánszemélyek, egyéni vállalkozók) jelentkezését várják, akik/amelyek tulajdonában levő génkészletek nem minősülnek nemesítői munkagyűjteménynek. A pályázat keretében elszámolhatóak közüzemi díjak (pl. villany, gáz, vízdíj), a projekt megvalósításához nélkülözhetetlen szolgáltatások és tárgyieszköz-beszerzések, üzemanyagköltség (erő- és munkagépek üzemanyagköltsége) valamint dologi kiadások (pl.: irodaköltség, műtrágya, növényvédőszer). A pályázat lehetőséget biztosít a meglévő géngyűjtemények fejlesztésére, az infrastruktúra modernizációjára. Pályázni gyógy-, illóolaj és aromanövény, dísznövény, gyümölcstermő növények, szőlő, zöldségnövények, valamint szántóföldi növények génbanki gyűjteményével lehet – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

A pályázatokat 2022. március 16-ig lehet benyújtani.

A pályázati felhívás és további információk ide kattintva érhetők el.

 

(Forrás: Agrárminisztérium)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!