Charolais tenyésztők szakmai napja Pénzesgyőrben

Agro Napló
A Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete szervezésében megrendezésre kerülő Regionális Szakmai Napnak október végén a Pénzesgyőrben található AgroQ Kft. telephelye adott otthont.

A programot dr. Vér András, a Széchenyi Egyetem munkatársa ismertette, majd Bujdosó Márton, az MCTE elnöke megnyitó köszöntője után a húsmarha ágazat aktuális kérdéseiről tartott előadást Tarpataki Tamás, az AM helyettes-államtitkára. A második előadásban dr. Szalka Éva dékán asszony (SZE) a mezőgazdaságot érintő munkaerőhiányról és a duális képzés lehetőségeiről osztott meg információkat. Őt követte Giczi Gergely, az AMC ügyvezető-helyettese, aki röviden bemutatta szervezetük működését és beszámolt a vöröshúsok fogyasztásösztönzés lehetőségeiről.

Rövid szünet után Szenczi Ottó professzor emeritus előadásában az ellés körüli kockázatokról és azok hatásairól hallhattak a rendezvény résztvevői. Az ágazatot érintő aktuális támogatási lehetőségekről a Magyar Államkincstártól Angyal László előadásából kaptak információkat a tenyésztők. Piaci helyzetelemzést adott Kardos József a Hunland Trade Kft. kereskedelmi vezetője, majd a charolais értékindexről tartott előadást dr. Török Márton tenyésztésvezető. Az ebédet követően AgroQ Kft. telepvezetője szintén egy előadás keretében mutatta be a gazdaságot az esős időjárás végett.

 A Szakmai Nap előadásai után dr. Domokos Zoltán, a MCTE ügyvezetője elmondta, hogy minden téren igyekeznek megfelelni a kor kihívásainak. - Kiemelte, hogy mi mindenen dolgoznak még, ami támogatja a tenyésztők munkáját.  Megemlítette, hogy készülőben van egy olyan telefonos applikáció, amely segíti a küllemi bírálatot. A genomikai vizsgálatokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy már 3300 egyedre vonatkozóan érkezett igény a tenyésztők részéről, hogy elindítsák a vizsgálatokat. -  Így nagy létszámban és rövidtávon elkészülhet a hazai adatbázis. A BREEDPLAN tenyészértékbecslő modell alkalmazásával a hazai charolais értékindex mellett kialakításra került a genomikailag megnövelt pontosságú tenyészértékek keretei. Mindezek mellett elhangzott az is, hogy Gyulán november 20-22 között konferenciát szerveznek állategészségügyi témában.  - Minden bizonnyal azon a rendezvényen is magas fokú érdeklődést mutatnak a tenyésztők.  A szakmai napon az is szóba kerül, hogy az MCTE honlapja mennyire tartalmas, valóban sok mindent megtalálhatnak az oldalon a tenyésztők. Többek között az elhangzott előadások anyagai is elérhetők lesznek a weboldalon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több pénzt kapnak az állattartók

Több pénzt kapnak az állattartók

Az Agrárminisztérium (AM) több állattenyésztési támogatási program keretösszegének emeléséről döntött, amellyel a baromfi, illetve a húsmarha-ágazat h...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!