Célegyenesben a KAP stratégiai terv

Agro Napló
Az Agrárminisztérium (AM) december első felében tette közzé az uniós közös agrárpolitika (KAP) 2023 és 2027 közötti időszakában tervezett agrár-élelmiszeripari támogatási intézkedéseit. 

A terv – mellyel kapcsolatban még online várják a véleményeket, javaslatokat – készítése széles körű társadalmi egyeztetés során történt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) aktív részvételével; így a kormány által biztosított jelentős nemzeti társfinanszírozás révén kimagasló mértékű, azaz több mint 7500 milliárd forintnyi forrás juthat a magyar agráriumnak – hívja fel a figyelmet a köztestület.

A témáról készített NAK összegzés rámutat: az elkészült  stratégiai terv, ami a 2023 és 2027 közötti hazai támogatási intézkedéseket tartalmazza, a benyújtás előtti utolsó lépésként az Agrárminisztérium társadalmi vitára bocsátotta. A mostani, harmadik körös társadalmi egyeztetést az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Nonprofit Kft. koordinálja, annak keretében bárki beküldheti a véleményét az erre a célra létrehozott online felületen.

Az összefoglaló jelzi: a stratégiai tervezési munka már 2019 nyarán kezdetét vette, amikor is a minisztérium létrehozta a tervezésért felelős munkacsoportot és a kapcsolódó almunkacsoportokat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara aktív szerepet vállalt a tervezésben: egyrészt mint delegált együttműködő szervezet vett részt a tervezési munkacsoportok munkájában, másrészt mint két társadalmasítási kör lebonyolítója, amely keretében bevonta a kamarai tagokat is a tervezési folyamatba.

Az első körös társadalmi egyeztetés során a NAK több mint húsz workshopot szervezett 2019 őszén és 2020 elején, lefedve gyakorlatilag szinte az agrárium összes alágazatát. A 2021. április-májusban tartott második körös társadalmasítás keretében a tervezett beavatkozások kerültek bemutatásra, nyolc – a koronavírus-járvány miatt online – rendezvényen.

A KAP stratégiai tervezés során – a szaktárcával összhangban – kiemelten fontosnak tartottuk, hogy olyan fórumokat hozzunk létre, ahol tagjaink számára lehetőség nyílik véleményük kinyilvánítására és tapasztalataik megosztására, mivel ők lesznek a tervezett támogatások végfelhasználói. A tervezési folyamat során jelentős pozitívum volt a kormány idén januári határozata, miszerint 2021-től kezdődően rendkívüli nagy, az egész unióban egyedülálló mértékű, 80 százalékos társfinanszírozást biztosít a vidékfejlesztési források esetében. 2027-ig a II. pillér esetében ezáltal több mint 4400 milliárd forintnyi, az I. pillér esetében pedig mintegy 3400 milliárd forintnyi forrás felhasználást teszi lehetővé.

Ennek köszönhetően soha nem látott mennyiségű támogatás áll rendelkezésre a vidéki Magyarország megújítására, valamint a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar versenyképességének növelésére.

A KAP Stratégiai Tervet 2021. december 31-ig kell benyújtani az Európai Bizottság felé, amely jogilag hatályossá a 2022-ben történő jóváhagyást követően válik. A Stratégiai Tervben foglaltakat majd 2023. január 1-jétől kell alkalmazni. Annak érdekében, hogy – mint ahogy eddig is történt a társadalmi párbeszéden, szakmai konszenzuson alapuló tervezés során – a hazai agrár-élelmiszeripar jövőjét nagyban meghatározó intézkedések maximálisan a szektor képviselőinek igénye szerint alakuljanak, a kamara ezúton is buzdít mindenkit véleményének beküldésére. A NAK kér minden agráriumban, élelmiszeriparban tevékenykedőt, hogy segítse véleményével a tervezési munkát és a következő időszaki KAP Stratégiai Terv sikeres végrehajtását – olvasható az ismertetésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!