MENÜ

Bővülhet a Kínába irányuló agrárexport

2018.06.05.

Bővülhet a mezőgazdasági kivitel Kínába, különösen a magas feldolgozottságú termékek exportjára kell törekedni – mondta az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a Kínai Állami Gabona Hivatal vezetőivel folytatott egyeztetésen – közölte az MTI.

 

A tárca hétfői közleménye szerint Farkas Sándor az étkezési célú búza mellett többek között a takarmánykukorica és a méz kivitelében lát újabb kereskedelmi lehetőségeket. Az EU-ban a magyar gabona az egyik legjobb minőségű, GMO mentességének köszönhetően is egyre többen keresik - tette hozzá. Kiemelte, hogy a két ország mezőgazdasági kapcsolatai az elmúlt években jelentősen fejlődtek, a magyar-kínai külkereskedelmet az élelmiszeripar határozza meg, a térség államai közül Magyarország rendelkezik a legtöbb termékcsoportra vonatkozó exportengedéllyel. A távol-keleti állam Magyarország a 10. legfontosabb kereskedelmi partnere, de a gazdasági együttműködések bővítése továbbra is rendkívül fontos - fogalmazott.

Az államtitkár szerint Magyarország logisztikai központként hídfő lehetne a kínai-uniós kereskedelemben, az új piacok megnyitása mindkét országnak hasznára válhatna - írták.

A közlemény szerint a gabonaellátásért felelős kínai hivatal küldöttségének vezetője is sürgette a kapcsolatok erősítését. Közölte, hogy országa még nagyobb mértékben fogadna magyar termékeket, mert - mint fogalmazott - Kínában keresik a kiváló minőségű magyar gabonaféléket. Szorgalmazta emellett a húskészítmények kivitelének bővítését és érdeklődött a GMO-mentes termelés iránt is - olvasható a minisztérium közleményében.