Befejeződött a SAPS és a zöldítési támogatás kifizetése

Agro Napló
Lezárult a hazai termelők számára legfontosabb közvetlen támogatási jogcímekhez kapcsolódó kifizetés, így a termelők a korábbi előleg és részfizetéssel, valamint a most zárult végfizetéssel együtt a 2020-as kérelmeik alapján mintegy 364 milliárd forinthoz jutottak a területalapú alaptámogatás (SAPS) és a zöldítési jogcímhez kapcsolódóan.

Feldman Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár közölte – tájékoztatta lapunkat a szaktárca –, hogy emellett még összesen 11 milliárd forint kifizetés történt meg a kistermelői támogatás, illetve a termeléshez kötött anyatehéntartás keretében. A következő hetekben a fiatal gazdák többlet területalapú támogatása és a területalapú termeléshez kötött támogatásait is folyósítják.

Az államtitkár megerősítette: a közvetlen támogatások termelés és jövedelembiztonságot nyújtanak a termelőknek. Továbbá javítják a hitelképességüket és a támogatások önerőként a versenyképességet növelő beruházások finanszírozásához is felhasználhatók. Ezért szerepük kiemelkedő a mezőgazdaság folyamatos működésének, fejlődésének szempontjából és ennek köszönhetően hozzájárulnak a magyar emberek jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel való ellátásához is.

Feldman Zsolt elmondta: a Magyar Államkincstár (MÁK) 12,2 milliárd forintot utalt a területalapú alaptámogatás (SAPS) végfizetési eljárása során április 19-23 között a termelőknek. Így a korábban kifizetett összegekkel együtt a 138 ezer SAPS támogatást igénylő - a tavalyi, 2020-as kérelmeik alapján - összesen 241,2 milliárd forinthoz jutott.

A másik legjelentősebb keretösszegű jogcím, a zöldítési intézkedés, amely 137 ezer termelőt érintett. Számukra 22,7 milliárd forintot utaltak végfizetés keretében. Ezzel az összeggel együtt a termelők 122,8 milliárd forintot kaptak a tavalyi októberi előlegfizetési időszak kezdete óta. A zöldítés hozzájárul a környezeti és éghajlatpolitikai célok eléréshez is többek között az állandó gyepterületek arányának megtartásán, a terménydiverzifikáción és az ökológiai fókuszterületeken keresztül. A zöldítés 4 millió 344 ezer hektárt érintett, ami a mezőgazdasági terület meghatározó része, azaz több mint négyötöde.

A kistermelői támogatási rendszerben mintegy 17 ezer termelő vált jogosulttá - emlékeztetett az államtitkár. Mint mondta: az érintettek az áprilisi végfizetési eljárás során 164 millió forintnyi, míg a teljes kérelemfizetési folyamat keretében 4,1 milliárd forintot kitevő támogatáshoz jutottak. Mintegy 5700 termeléshez kötött anyatehéntartási támogatási kérelmet beadó gazda is megkapta az őt megillető támogatást. Az eljárás keretében 6,9 milliárd forintot utaltak át számunkra.

Feldman Zsolt hangsúlyozta: a MÁK munkáját segítette, hogy a termelők többsége törekedett a pontos és a helyes adatokat tartalmazó kérelmek beadására, ez is hozzájárult az áprilisi kifizetésekhez. Ezért az agrártárca államtitkára kéri az egységes kérelmet beadóktól, hogy a rendelkezésre álló határidőig igyekezzenek minél pontosabban kitölteni kérelmeiket, alaposan áttekinteni azt és szükség szerint korrigálják az előzetes ellenőrzés keretében feltárt hiányosságokat. Ehhez igénybe vehető az országos lefedettségű falugazdász hálózat is, amely működését az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program keretében finanszírozza.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!