2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Az OTP Bank 2020-ig 20 százalékra növelné piaci részesedését az agrárfinanszírozásban

Agro Napló
Az OTP Bank a mostani 16-17 százalékról 20 százalékra növelné piaci részesedését az agrárfinanszírozásban 2020-ig - mondta a pénzintézet agrárágazati igazgatóságának ügyvezető igazgatóhelyettese kedden Budapesten a bank országos partnertalálkozóján.

Szabó István hozzátette: a növekedés folyamatos, tavaly a hitelek bővülése megközelítette a 8 százalékot. Az OTP Bank a mezőgazdaság alágazataiból a szántóföldi növénytermesztés finanszírozását preferálja, ám jelentős arányú a sertéstenyésztés finanszírozása is. Az agrárfinanszírozásból 80 százalékkal részesedik a mezőgazdaság és 20 százalékkal az élelmiszeripar, utóbbi arányát a pénzintézet szeretné növelni - tette hozzá.

A mostani helyzetet az agráriumban Szabó István kegyelmi állapotnak nevezte, mivel a társas vállalkozások  mintegy 500 milliárd forintos eredményen "ülnek", vagyis van pénz a szektorban. Fontosnak tartotta ugyanakkor, hogy beruházásokhoz ehhez tőkéhez a kormányzat a Vidékfejlesztési Program keretében kapcsolja hozzá a szükséges forrásokat, amelynek fontos eleme a banki finanszírozás. A magyar agrárszektor mostani hitelállománya 730 milliárd forint körüli összeg - közölte.

További kihívást jelent a bankszektornak szavai szerint, hogy az ágazatban nem koncentráció, hanem a "kicsi szép" elve érvényesül. Példaként említette a családi gazdaságokat, a mezőgazdasági egyéni vállalkozókat és az őstermelőket, akiknek a banki finanszírozása csak akkor megoldható, ha pénzügyi szempontból átlátható módon minősíthető hitelképességük. Jelezte: a finanszírozási folyamat gyorsítása érdekében az OTP Banknál az informatikai alkalmazások még inkább előtérbe kerülnek.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!