Az osztatlan közös tulajdon felszámolásáért folytatódik a földértékesítési program

Agro Napló
Elkezdődik a földértékesítési program harmadik üteme szeptember 21-én – közölte a szaktárca lapunkkal, hozzátéve: az Agrárminisztérium (AM) célja továbbra is az osztatlan közös földtulajdon felszámolása, így a több mint 6300 ingatlanra bárki tehet vételi ajánlatot elektronikus úton, egészen október 21-ig.

Az idén két ütemben meghirdetett, összesen több mint 15 500 3 hektár alatti térmértékű ingatlan csaknem 60 százalékára volt érdeklődés. Az átlagos ajánlati ár mintegy 1 millió forint volt hektáronként. Az értékesítés első két ütemében 5550 hektárnyi területet értékesített a magyar állam, amelyből több mint 5 milliárd forint bevétel keletkezett.

A harmadik ütemben, tekintettel a július elsején hatályba lépett Nemzeti Földalapról (NFA) szóló törvény egyes szakaszainak változására, a Nemzeti Földügyi Központ (NFK), árverés mellőzésével, hirdetményes úton 10 hektár térmértéket meg nem haladó földek értékesítésére jogosult. Így tehát szeptember 21-én meghirdetésre kerül több, mint 1400 3-10 hektár közötti földterület, amelynek térmértéke összesen meghaladja a 7300 hektárt. Továbbá az első két ütemben nem értékesített 3 hektár alatti földeket is újra közzé teszi az NFK, amik esetében több mint 2300 hektárnyi, 4800 ingatlan megvásárlására nyílik újból lehetőség. 

A gazdáknak most is 30 napja lesz pályázni, egy egyszerű ügyfélkapus regisztrációt követően. Ahogy az első két ütemnél, most is a magyar állam fizeti az értékbecslés költségeit az 1 hektár alatti méretű földek esetében. Az NFK arra törekszik, hogy megfelelve a kormány által elrendelt biztonsági előírásoknak, a lehető legkevesebb személyes kontaktus mellett kínálja fel a magyar gazdáknak az állami földvásárlás lehetőségét. Az értékesítésre meghirdetett földek listája a www.nfk.gov.hu weboldal mellett a www.kormany.hu internetes oldalon is elérhető lesz, valamint az érintett települések önkormányzatainak honlapján szintén közzétételre kerül – olvasható az ismertetőben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Cél a felelős vízgazdálkodás

Cél a felelős vízgazdálkodás

Megjelent a vízgazdálkodásról szóló törvény módosítása, ami egyrészt megoldást nyújt az engedély nélkül kialakított mezőgazdasági öntözést szolgáló ku...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!