Az őszi vetéseket károsítja a belvíz Békésben

Agro Napló
Az őszi vetésű növények, a búza, az árpa és a repce 30-40 százalékát károsíthatja a belvíz Békés megyében - mondta Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára szerdán az MTI-nek.

A kár azonban nagyobb lehet, ha viszonylag rövid időn belül nem vonul le a belvíz a mezőgazdasági területekről. Hozzátette: tud olyan vetésekről, amelyeknél máris 100 százalékos a pusztulás mértéke.

Barabás Béla hangsúlyozta, hogy a terméskiesés országos viszonylatban még nem jelentős, és felidézte, hogy tavaly ilyenkor ugyancsak komoly belvízhelyzet volt a megyében, a nyár pedig már aszályos volt. Tudomása szerint kárigényt még egyetlen helyi gazda sem nyújtott be.

A szövetségi titkár felhívta a figyelmet arra, hogy a csapadékos időjárás és a belvíz késelteti a talajelőkészítési munkákat és néhány korai vetésű növény, mint például a mák vetését. A mákot március 15-ig jó lenne elültetni, ha a következő napokban száraz, szeles idő lesz, erre van is esély; ahogyan kedvező időjárás esetén a talajelőkészítési és tárcsázási munkák is behozhatók még - jegyezte meg.

Ismertetése szerint a tavaszi árpát és a cukorrépát március második felében, a napraforgót és a kukoricát csak áprilisban kell vetni, így ott még nincsenek késésben a gazdák.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság keddi tájékoztatása szerint Békés megyében a belvízzel elöntött terület nagysága 12 325 hektár, melyből vetés 3 990 hektár, szántó 2 640 hektár, rét és legelő 4 190 hektár.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!