Aszály miatt csökkent a román kukoricatermés

Agro Napló
Romániában 5,6 százalékkal, 8,47 millió tonnára csökkent az idén a kukoricatermés a tavalyi évhez képest – közölte a román mezőgazdasági minisztérium hétfőn.

A szakemberek nagyobb mértékű visszaesésre számítottak, mivel a nyári szárazság leginkább a kukoricát sújtotta – írja az MTI az Agerpres hírügynökségre hivatkozva. 2014-hez képest ugyanakkor 25 százalékkal esett vissza a terméshozam, akkor rekordmennyiséget, 11,3 millió tonnát gyűjtöttek be.

Románia évi szükséglete 4,5 millió tonna. Az idei első hét hónapban 1,363 millió tonna kukoricát exportáltak, 327,1 millió euró értékben.

Románia búzatermése az idén 6 százalékkal nőtt, elérte a 8,4 millió tonnát. Ez a mennyiség 2,077 millió hektáron termett meg. Az átlagtermés hektáronként 4 tonna volt, ami az elmúlt tíz évet tekintve rekord. Az idei első hét hónapban Románia 3,19 millió búzát exportált 537,9 millió euró értékben.

A bukaresti mezőgazdasági minisztérium korábban közölte, hogy az első hét hónapban több mint hétszeresére, 498,4 millió euróra nőtt a román agrár-külkereskedelmi mérleg hiánya a tavalyi hasonló időszakhoz mérten. Az élelmiszerexport 2,32 százalékkal, 2,989 milliárd euróra csökkent a vizsgált időszakban, míg a behozatal 11,42 százalékkal, 3,487 milliárd euróra nőtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Emelkedő árak a gabonapiacon

Emelkedő árak a gabonapiacon

Jól jártak azok a termelők, akik tartalékolni tudták a búzájukat, a terményre ugyanis nagy a belföldi és az exportkereslet is, az aratás óta jelentőse...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!