Ársapka után jön a kamatsapka

Agro Napló
Alig jelentek meg a lekötött betéteknél a 10 százaléknál magasabb kamatok, a kormány máris kamatsapkát húz rájuk, nehogy a bankok „túl magas” kamatot fizessenek az ügyfeleknek.

A hiteleknél alkalmazott kamatstop után a betétek kamatát is maximalizálja a kormány. Ennek aligha fognak annyira örülni az ügyfelek, mint a változó kamatozású jelzáloghitelek és kkv vállalati hiteleknél alkalmazható referenciakamat maximalizálásának.

A hamarosan már önálló minisztériumot is kapó Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter bejelentette, hogy március 31-éig nem fizethetnek magasabb kamatot a bankok a 3 hónapos diszkont kincstárjegy kamatánál (ez jelenleg 11,92 százalék) más pénzügyi intézmények és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek számára – értesült a HVG közleményéből az Agro Napló.

Ezzel akarják elejét venni annak, hogy így vonzzanak be új forrásokat a bankok, amelyeket aztán 18 százalékon tudnak kamatoztatni a jegybankban az egynapos betéti tendereken. Így ugyanis egyrészt elszívják a befektetők pénzét az állampapíroktól, hiszen azok jobban járnak, ha a bankokba teszik magasabb kamattal a megtakarításukat. Másrészt ráadásul az MNB által fizetett magas kamatot végül az államnak kell majd kifizetni, ha a jegybank emiatt veszteséges lesz – írja a Bank360.hu.

A döntés alapvetően a nagyobb befektetési vállalkozásokra, befektetési alapokra és a 20 millió forintnál nagyobb pénzt megmozgatni képes magánbefektetőkre vonatkozik. Tehát azok a kisbefektetők, akik azért nem ekkora összegnek keresnek jó megtérülést, igénybe vehetik a maximumnál magasabb kamatú ajánlatokat is. Ezek között azért most még nem válogathatnak, hiszen 12 százalékos vagy azt meghaladó betéti kamatot csak két banknál találnak: a Cetelem kétéves lekötésre ad évi 12 százalékot, amit 100 ezer forintos megtakarítástól igénybe lehet venni, az Oberbank pedig 12,35 százalékot ad egyéves lekötésre, de csak 8 millió forint feletti összegre írja a Bank360.hu.

Az egyelőre nem világos, hogy a 20 millió forintos határ hogyan értendő. Ha például valaki több banknál helyez el 20 millió forint alatti összeget lekötött betétbe, akkor arra érvényes lesz-e a kamatsapka? Ha igen, akkor ezt hogyan ellenőrzik a bankok és az állam? Központi nyilvántartás erről nincs, de például nyilatkoztatni lehet erről az ügyfeleket a betét lekötésekor. Az sem tisztázott még, hogy csak a 20 millió forint fölötti összegre nem adható magasabb kamat, vagy ilyen esetben a 20 millió alatti részre sem, illetve már egy ilyen lekötésre sem, ha összesen több lekötött betétje van valakinek, mint 20 millió forint – sorolja a még nem ismert feltételeket a Bank360.hu.

Ez jó esetben majd ki fog derülni a kamatsapkát szabályozó jogszabályból, ahogyan például az is, hogy ez csak a jogszabályban meghatározott időtől él, vagy már az eddig lekötött betétekre, szerződésekre is alkalmazandó, azaz utólag csökken a kamat a maximalizált mértékre.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!