MENÜ

Április 15-ig lehet bejelenteni a téli fagykárokat

2017.03.24.

A 2017. évi kárenyhítési évre vonatkozóan, a törvényi előírásoknak megfelelően, a fagykár bejelentése 2017. április 15-ig tehető meg – közölte a nak.hu. Az érintettek akár a hozamérték csökkenésének 80 százalékát is megkaphatják kárenyhítésként.

Fontos határidőre kell ügyelniük  a gazdáknak: a 2017. évi kárenyhítési évre vonatkozóan, a törvényi előírásoknak megfelelően, a téli fagykár bejelentése 2017. április 15-ig tehető meg. A határidőt követően a bejelentés nem pótolható. Mint a kárenyhítési rendszer többi kártípusánál, úgy a téli fagykár bejelentésénél is szükséges helyesen megadni a károsodás napját, azt a dátumot, amikor a mínusz 15 Celsius-fok, vagy annál alacsonyabb hideget mértek a területen. Vagyis azt az időpontot, amikorra a károsodás valószínűsíthetően visszavezethető.

A téli fagykárok bejelentése a Magyar Államkincstár (MÁK) Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer (MKR) felületén tehető meg. Az MKR elektronikus felülete lehetőséget ad a 2017. évi egységes kérelem-felület megnyílása előtti időszakban arra is, hogy az őszi vetésű kultúrákra vonatkozóan a gazdálkodó a parcelláin rajzolással, illetve adatmegadással jelentse be a téli fagykárt. Megtehető a kárbejelentés akkor is, ha még nem tagja a kárenyhítési rendszernek a károsult gazdálkodó, hiszen az önkéntes csatlakozását kérheti majd a 2017. évi egységes kérelem áprilisban megnyíló felületén.

Amennyiben a kárenyhítési feltételeket teljesítő termelő a 2017. évi hozamértékének legalább 50 százalékára releváns biztosítással rendelkezik, akkor a hozamérték csökkenésének 80 százalékát, annak hiányában 40 százalékát kaphatja meg kárenyhítésként. A 2017. évi növénybiztosítások május 31-ig folyamatosan köthetők, amelyek díjához az idén is 4 milliárd forintos keretösszegű támogatás áll rendelkezésre a Vidékfejlesztési Programból.