Antibiotikum-tilalmat sürget az Állategészségügyi Világszervezet

Agro Napló
Azonnali antibiotikum-tilalom bevezetését sürgeti az állattenyésztésben az Állategészségügyi Világszervezet (OIE). Legfrissebb jelentésük szerint ugyanis, bár a világ számos országában már tiltott a gyakorlat, a 155 adatszolgáltató ország közül 45-ben még mindig antibiotikumokkal tömik a vágóállatokat, amelyek ezektől jobban híznak.

Csakhogy az antibiotikumok - főleg az e célból használt, az emberi orvoslásban "utolsó esély" gyógyszerként alkalmazott fajták - ilyen mértékű használatával nagyban növelik az ezekre rezisztens baktériumtörzsek kialakulását - írta a 444.hu a The Telegraph cikke alapján. Márpedig a gyógyszerrezisztens baktériumok hatalmas közegészségügyi kockázatot jelentenek, egy teljes évszázaddal visszavethetik az orvostudományt. Egykor életveszélyes, de az antibiotikumoknak hála rutinná vált beavatkozások válhatnak újra életveszélyessé, vagy akár egy tüdőgyulladás is újra életveszélyes megbetegedés lehet.

Az Európai Bizottság számításai szerint míg 2014-ben világszerte hétszázezer emberéletet követeltek a gyógyszerrezisztens fertőzések, 2050-ben világszerte akár már tízmillió ember halálát is okozhatják.

Az OIE jelentése szerint az amerikai kontinens 18, Ázsia és Óceánia 14, Afrika 10, Európa 2 országában és egy közel-keleti államban használnak még mindig antibiotikumot a vágóállatok tenyésztésében, ezek közül 27 országban semmi sem szabályozza az antibiotikumok ilyen célú felhasználását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!