MENÜ

Algalesen: jó példák alkalmazásával fejlődhet a vidék

Agro Napló 2021.02.05.

Az élelmiszergazdaság termelékenységének növelése kulcskérdés, amihez a digitalizáció és a legújabb technológiák alkalmazásának támogatása feltétlenül szükséges – mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a tiszaszigeti algatermelő üzemben tett látogatásán, közölte honlapján a szaktárca.

Fotó: AM

 

Erdős Norbert, kiemelte: komoly munkát kell végezni annak érdekében, hogy a kutatási eredmények, a technológiai fejlesztések nagyobb arányban jelenjenek meg a magyar agrárvállalkozások gyakorlatában, így növelve az ágazat versenyképességét, jövedelmezőségét. A cél az, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar nagyobb tudásbázisra, csúcstechnológiára építve, alacsonyabb költséggel, kisebb környezeti terhelés mellett egészségesebb, jobb minőségű, piacképesebb árut állítson elő. Ezen az úton haladva a jövőben felértékelődik a tudás, az agrárkutatás, a kutatásfejlesztés, valamint az innovatív megoldások elterjedése – tette hozzá az államtitkár.

 

am_tiszasziget_kép_15-k

Fotó: AM

 

Mucsiné Dr. Hoffmann Anna, az algaüzem termelésvezetője kiemelte: 2017-ben 240 millió forint pályázati támogatásból, valamint önerőből építették fel Tiszaszigeten az Európában egyedülálló, innovatív mikro-algatermesztő kísérleti üzemüket. Az általuk kifejlesztett saját tervezésű fotobioreaktor rendszerben a legmagasabb minőségben végzik a spirulina alga termesztést.

A szakember hangsúlyozta, a jövőben szeretnének együttműködni a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE), valamin több kutatást is végeznek majd a mikroalga biomassza, illetve a kivonatok hasznosítására. Tesztelni fogják a talajnemesítő, takarmánynövény-védő hatást, illetve kis- és nagy egyedszámú baromfi kísérleteket szeretnének végezni. Mucsiné Dr. Hoffmann Anna kiemelte: a kutatás egyértelmű célja a „termőföldtől az asztalig” segíteni az egészséges élelmiszer előállításának „zöld” lehetőségét – összegezte a kormany.hu.