2024. április 26. péntek Ervin

AKG kifizetés: íme a szaktanácsadók listája

Agro Napló
A NAK az MVH-val és NÉBiH-hel közösen AKG – ÖKO képzést szervezett, mellyel biztosította a szaktanácsadók felkészítését a hatékony tanácsadásra.

A képzésen részt vett 306 fő képzési igazolással rendelkező aktív szaktanácsadó listája megtalálható a következő linken: http://www.nak.hu/hu/elerhetosegek/2500-nevjegyzeki-szaktanacsadok

A szaktanácsadók aktív közreműködése is szükséges a támogatási kérelmek beadásához, ugyanis az agrár-környezetgazdálkodási kifizetéseknél többletpont jár a szaktanácsadói igazolásért, az ökológiai gazdálkodás támogatásánál pedig a szaktanácsadási szerződés meglétéért.

A szaktanácsadók a támogatást igénylőket döntéseik meghozatalában is tudják segíteni. Pl.: tematikus előíráscsoportok, előírások és pontozás ismertetése.

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a gazdálkodók tájékoztatása megtörténjen a terület adottságaihoz igazított előírások kiválasztásánál; a zöldítés és az agrár-környezetgazdálkodási kifizetés kapcsolata esetében; a kötelezettségek a kockázati tényezők ismertetésénél (földhasználat, trágyatároló, stb.). Természetesen a támogatási időszak alatt is fontos feladat hárul a szaktanácsadókra, pl. figyelemfelhívás a határidőkre.

Szaktanácsadói feladat lehet továbbá a növényvédelmi tevékenység, a tápanyag-gazdálkodási terv készítése, a vetésszerkezet összeállítása és a gazdálkodási napló vezetése.

I.  Névjegyzéki szaktanácsadó szerepe az AKG-ban

A pályázati kiírás értelmében „amennyiben a támogatást igénylő a kötelezettségvállalásait az agrár-szaktanácsadói tevékenység engedélyezéséről szóló külön jogszabály alapján engedéllyel rendelkező és névjegyzékben szereplő, nem felfüggesztett és szaktanácsadói tevékenységét nem szüneteltető agrár-szaktanácsadóval való egyeztetés alapján tette meg, s erről a 11. számú melléklet szerinti kitöltött és aláírt szaktanácsadói igazolást csatolja a támogatási kérelemhez, ebben az esetben többletpont adható.”

Az alábbi helyen letölthető a névjegyzéki szaktanácsadók listája: http://www.nak.hu/hu/elerhetosegek/2500-nevjegyzeki-szaktanacsadok.

II. Talajtani szakértők szerepe az AKG-ban

Talajtani szakértő a pályázati kiírás szerint külön jogszabály alapján talajvédelmi, tápanyag-gazdálkodási szakértő engedéllyel rendelkező személy, továbbá a külön névjegyzéki szaktanácsadóként tápanyag-gazdálkodás, talajvédelem szakterületen regisztrált névjegyzéki szaktanácsadó. A talajtani szakértők listája megtalálható:

1.  a 181/2009. (XII. 30.) FVM rendelet alapján talajvédelmi, tápanyag-gazdálkodási szakértő engedéllyel rendelkező személy. A lista megtalálható http://portal.nebih.gov.hu/web/guest/-/talajvedelmi-szakertoi-nyilvantartas?inheritRedirect=true

2.   továbbá a 90/2009. (VII. 24.) FVM rendelet és a 73/2015. (XI.6.) FM rendelet szerinti névjegyzéki szaktanácsadóként tápanyag-gazdálkodás, talajvédelem szakterületen regisztrált névjegyzéki szaktanácsadó. A szaktanácsadók listája megtalálható: http://www.nak.hu/hu/elerhetosegek/2500-nevjegyzeki-szaktanacsadok

III. Talajvédelmi szakirányító szerepe az AKG-ban:

A pályázati kiírás szerint talajvédelmi szakirányító: külön jogszabály alapján talajvédelmi, illetve tápanyag-gazdálkodási szakértő engedéllyel rendelkező személy, továbbá a külön névjegyzéki szaktanácsadóként tápanyag-gazdálkodás, talajvédelem, szántóföldi növénytermesztés vagy kertészet szakterületen regisztrált névjegyzékiszaktanácsadó.

Talajvédelmi szakirányítók listája elérhető:

1.  181/2009. (XII. 30.) FVM rendelet alapján talajvédelmi, illetve tápanyag-gazdálkodási szakértő engedéllyel rendelkező személy. A lista megtalálható http://portal.nebih.gov.hu/web/guest/-/talajvedelmi-szakertoi-nyilvantartas?inheritRedirect=true

2.  továbbá a 90/2009. (VII. 24.) FVM rendelet és a 73/2015. (XI.6.) FM rendelet szerinti névjegyzéki szaktanácsadóként tápanyag-gazdálkodás, talajvédelem, szántóföldi növénytermesztés vagy kertészet szakterületen regisztrált névjegyzéki szaktanácsadó. A szaktanácsadók listája megtalálható:http://www.nak.hu/hu/elerhetosegek/2500-nevjegyzeki-szaktanacsadok

Fontos tudnivalók:

Amennyiben a gazdálkodó maga is az agrár-szaktanácsadói tevékenység engedélyezéséről szóló külön jogszabály alapján engedéllyel rendelkező és névjegyzékben szereplő, nem felfüggesztett és szaktanácsadói tevékenységét nem szüneteltető agrár-szaktanácsadó, akkor saját maga részére kiállíthatja a szaktanácsadói igazolást, s számára is adható a többletpont.

AKG támogatás esetében nincs szerződéskötési kötelezettség, elég, ha a szaktanácsadó aláírja az igazolást.

Forrás: NAK

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!