AGROmashEXPO, AgrárgépShow, MAGYARKERT, SZŐLÉSZET ÉS PINCÉSZET 2018 Termékfejlesztési díj helyezettjei

Agro Napló
Az AGROmashEXPO, AgrárgépShow, MAGYERKERT, SZŐLÉSZET ÉS PINCÉSZET 2018 kiállítások Termékfejlesztési díj pályázatára 36 pályázat érkezett. A legtöbben a Nemzetközi díj- Gépesítés kategóriájában indultak,- az elmúlt év tendenciáját követve - így a legtöbb elismerés is itt született. A zsűri ez alkalommal is elmondhatja, hogy nem volt egyszerű helyzetben, mivel igen sokféle és színvonalas termékről kellett véleményt alkotnia. A kétfordulós értékelés után, komoly szakmai vitákat követően, az alábbi eredmények születtek.

Nagydíjban részesült

Hazai Termékfejlesztési díj - Gépesítés Kategóriában

Farmgép Kft. - KERTITOX REVOLUTION szántóföldi permetezőgép

KERTITOX Revolution permetezőgép nem drágább hagyományos elődeinél. Kompatibilitást tesz lehetővé különböző gyártók termináljaival, sok esetben RTK pontos GPS-s eszközeikkel. Ezáltal jelentős/új beruházási költségtől kíméli meg a gazdákat.

Az ISOBUS felszereltségű, computerizált Revolution permetezőgép már csak egyetlen ISOBUS-csatlakozón keresztül kapcsolódik a traktorhoz.

Amennyiben a gazdák nem rendelkeznek ISOBUS rendszerű eszközzel az általunk ajánlott MÜLLER-Elektronik termináljai közül tudnak választani. Természetesen az ISOBUS csatlakozót is beépítjük a traktorba. GPS-s szakaszolás.

VarioSelect: Használjon több fúvókát egyszerre!

Curve Controll: A funkció a permetezővel végzett kanyarodásnál a külső és a belső területeken egyaránt egyenletes adagolást garantál szakaszonként változó fúvókakombinációk kapcsolásával.

Ultrahangos keret szint szabályzás: A keret magasságát és dőlését képes szabályozni. A rendszerhez legalább 2 ultrahangos szenzor, egy dőlésszenzor és egy szögszenzor tartozik. A szórókeret karokon és a gép középső részén egy-egy ultrahangos szenzor található. A szórókeret részeit vezérelve erősen egyenetlen talajon is maximális pontosságú távolságszabályozás érhető el.
Nyomkövető rendszer lejtő-ellenkormányzással.

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában

AXIÁL Kft. - CLAAS CEMOS AUTOMATIC új CEBIS MOBILE terminállal és új CEMOS AUTO THRESHING rendszerrel CLAAS LEXION kombájnokhoz

A CLAAS a LEXION kombájnokkal a betakarítási folyamatok magas szintű ésszerűsítésére és egyszerűsítésére törekszik.

Ebben a feladatban több, mint 75 év kombájngyártási tapasztalata fonódik össze a harsewinkeli gyártónak. A CEMOS AUTOMATIC önállóan végzi el az optimális beállításokat: folyamatosan, függetlenül és automatikusan. 

Az új CEBIS MOBILE 12 collos képernyőátmérője és érintőkijelzős felülete teljesen új kezelési lehetőségeket nyújt a CRUISE PILOT, a CEMOS DIALOG és a CEMOS AUTOMATIC kezelő támogató rendszerekhez.

A CEMOS AUTO TRESHING a cséplőrendszerek automatizálásának újabb mérföldköve. Az új kezelőtámogató rendszer teljesen automatikusan szabályozza a tangenciális cséplőrendszereknél a kosárhézagot és a cséplődob fordulatszámát.

Különdíjban részesült

Hazai Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában

Auditker Kft. - Auditker FB 1000 R fólia felszedő gép

Az Auditker termékpalettáján szereplő FB-1000 R fólia begyűjtő berendezés egy hiánypótló fejlesztés eredménye. Egyéb mezőgazdasági gépek értékesítése során felhasználói igény jelentkezett az ez a gép által betöltendő funkcióra.

Mind belföldi, mind pedig külföldi kínálatokat kutatva, nem találtunk ennek a feladatnak elvégzésére megfelelő berendezést, ezért fogtunk bele a kifejlesztésébe. A piacon teljesen újdonságnak számít, más gyártónál nem fellelhető.

Az intenzív szántóföldi kertészeti termelés során előszeretettel használnak a termelők talajtakarást műanyag fóliával. Ezek a fólia csíkok, melegen tartják a kultúrának a talajt, és gondoskodnak a gyommentességről.

A vegetációs időszak végeztével súlyos terhet jelentenek a környezetre. Gyakran nem sikerül maradéktalanul összegyűjteni, ehhez hozzájárul a munkaerő hiánya is. Ha mégis sikeres az összegyűjtés, a termő terület valamely sarkában ott marad, ebben az állapotában lehetetlen az újra hasznosítása.

Ezzel a berendezéssel könnyedén, kevés emberi munkaerő igénybevételével begyűjthetjük ezeket a fólia csíkokat. Ezeket a tekercseket ugyancsak a begyűjtő gép emelő villájának segítségével a szállító eszközre rakhatjuk. Ezzel megoldásra került a hulladék összegyűjtése, és annak elszállítása. Ez után már megoldható azok újra hasznosítása is. 

Ez a termék fontos szerepet tölt be a termőhely fenntarthatóságának megvalósításában azzal, hogy tekintélyes környezetszennyezést akadályoz meg. Amennyiben a felhasznált fólia tömegeket a termőterületek szélén hagyjuk, ökológiai sebek keletkeznek ott, ahol egészséges termelés is folyhatna. Hazai gyártású berendezés, elérhető áron. Hatékonyság, és termelékenység, kevésbé fontos fogalmak ebben az esetben, mint a környezetvédelem!

Hazai Termékfejlesztési díj - Logisztika kategóriában

Fliegl Kft. - Fliegl DPW 210 bálaszállító pótkocsi

A Fliegl szabadalmaztatott biztosító rendszere.

A bálákat rakodni egyszerű feladat. A bálák lekötése ellenben időt és energiát, néha nyaktörő mutatványt igényel. A kör- és kockabálák szállítását a Fliegl lekötő spaniferek nélkül oldja meg – a kocsi mindkét oldali nagy kerete biztonságosan rögzíti a rakományt.

A háromtengelyes bálaszállító pótkocsi DPW 210 BL Profi garantálja a megbízható és az előírásnak megfelelő rakományrögzítést a közúton.

A hidraulika segítségével nagy felületű bálarögzítő keret jobbról lefelé záródva rögzíti a bálákat. Továbbá a hálóval, vagy ponyvával (opció) lefedett keret megakadályozza, hogy a menetszél miatt szennyeződés vagy szalma kerüljön az útra. A telepen a DPW 210 BL Profi bálafogó keretei gyorsan és egyszerűen kinyithatók, így a lerakodás is pár perc alatt elvégezhető.

Az új típusú, BL Profi pótkocsi alapfelszereltségben elől- és hátul bálatámasztó kerettel rendelkezik és 40 km/h –ra vizsgáztatható.  A plató hossza 9.700 mm, a megengedett össztömeg 21 tonna. Alapfelszereltség a kétvezetékes légfék és az automata fékerő szabályzó (ALB).

A Fliegl rakományrögzítős bálaszállító pótkocsijával időt takarít meg.


 

RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. – Precíziós szárítás DryerDoctor szolgáltatás a mezőgazdasági szemestermény-szárítók precíziós beüzemelésére

A precíziós szárítás a DryerDoctor szolgáltatásunk és a Videokontroll szinergikus hatására épül. A véletlenszerűséget kiiktatja a szárítási folyamatból, ezáltal az optimális szinthez közel tartható a termény nedvességtartalma és minősége

Már harmincnál is több az optimalizált szárítók száma. A nagy érdeklődés arra vall, hogy nagyon várta már a piac a megoldást, ennyien tehát már profitálnak is belőle.

A mérési pontok helyhez kötöttek és beazonosíthatók a mátrix elrendezés révén, az IT háttér biztosítja, hogy nagy mennyiségű adat feldolgozásával az eltérések vizuálisan is kitűnjenek. A diagnosztika, azaz az eltérést kiváltó ok meghatározásában is nélkülözhetetlen a modern számítástechnika, a térinformatika.

A precíziós beüzemelés során figyelemmel kísérjük a változás folyamatát, az optimális működést megvalósító, vagy megközelítő műszaki megoldások mentén. A precíziós beüzemelés eredménye a precíziós szárítás, az optimalizált és üzemi viszonyok között kontrollált vízelvonási folyamat.

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában

Agro-Békés Kft - Case IH Maxxum Multicontroller Active Drive 8 sebességváltóval

Az Év Gépe díjat elnyert Maxxum Multicontroller traktor új fél-powershift sebességváltóval rendelkezik, mely 8 powershift fokozatot kínál 3 tartományban. Ezt hívja a Case IH ActiveDrive8 sebességváltónak, mely számos előnyt kínál kezelőjének.

Az ActiveDrive 8 összesen 24 sebességfokozatot kínál előre és hátramenetben is, amely még hatékonyabbá teszi a traktort és pihentetőbbé üzemeltetését.

A mászófokozatok speciális feladatokhoz opciósan szintén elérhetők.

Az első sebességtartomány a 10,2 km/h sebességet éri el, elsősorban nehezebb szántóföldi munkákhoz tervezték, melyek nagyon alacsony sebességet igényelnek, mint az alapművelés vagy a szabadföldi kertészeti munkák, amihez az opciós mászófokozatok is jól jöhetnek.

A második tartomány az általános feladatoké, amely lefedi a szántóföldi munkák 90%-át, valamint megfelelő teljesítményátvitelt jelent szálastakarmány betakarítással kapcsolatos feladatokhoz és homlokrakodóval végzett munkákhoz is. A szállítási feladatokhoz a harmadik tartomány használható, ahol a “skip-shift” sebességillesztés funkciónak köszönhetően lehetőség van gyors fokozatváltásra.

 

AGROTEC Magyarország Kft. - Lindsay Pivot Control

A PivotCotrol egy olyan távvezérlő egység, mely szinte minden típusú öntözőgépen alkalmazható. Segítségével monitorizálható több öntözőgép együttes működése, a kijuttatott mennyiség optimalizálása mellett.

A valós idejű kommunikációnak köszönhetően a gépen elhelyezett GPS antenna segítségével az aktuális pozíció is ellenőrizhető, valamint a végágyú működtetése is pontosítható.

A távvezérlő rendszer lehetőséget nyújt 360 elkülönült szektor alkalmazására, mely a konkurens gépek gyártóazonos kialakításához képest kétszeres mennyiség, hogy differenciált kijuttatást megvalósítva csökkentsük a felhasznált víz és energia mennyiségét.

A PivotCotrol segítségével távvezérelhetővé válnak már hosszú évek óta manuálisan üzemelő öntözőberendezések.

A gazdasági hatása alapvetően több részre osztható:

  • Az egyre nagyobb méretet öltő munkaerőhiány a mezőgazdaságban is érezteti hatását, de a PivotControlnak köszönhetően a gazdaságban csökkenthető az élőmunkaerő igény, mert az öntözőgépek működése a weben keresztül nyomon követhető és szabályozható.
  • Az öntözés során olyan új lehetőségek nyílnak, melyek a rendszer programozásával lehetőséget biztosítanak különböző zónák kialakítására, mellyel vizet és energiát tudunk megtakarítani, ezáltal csökkentve a költségeket.
  • A valós idejű kommunikáció segítséget nyújt a üzemeltetés optimalizálásában.
  • A listázható statisztika segítségével a szezonok kiértékelése és az adatszolgáltatás egyszerűbbé válik.

A PivotCotrol egy hiánypótló megoldás, mely sok gazdának jelent megoldást, hogy a "koros" öntözőgépeiket a XXI. századnak megfelelő technikai szintre emeljék.

Ezzel a megoldással mindemellett a gazdaságuk hatékonysága is növelhető, mivel az eddig normálisnak számító üzemeltetési költségek nagymértékben csökkenthetők.

Ami viszont sokszor pénzben nem kifejezhető, az a minőségi javulás, mivel a PivotCotrol valós idejű kommunikációjának köszönhetően a felgyorsult világunkban elengedhetetlen az azonnali reakció.

 

AXIÁL Kft. - Fendt 211 V Vario

Fendt 200 Vario – automata kormányzás 70 LE-től.

AGCO/Fendt ragaszkodik a stratégiájához, a nagytraktorok highlight-jait a kisebb szériákba integrálni. Ennek megfelelően ezennel a kompakt Fendt 200 Vario és 200 V/F/P Vario traktorokat kínálja automatakormányzással.

Két rendszer közül választhat a vásárló: ultrahangos sorvezérelt- vagy pozícióvezérelt rendszer közül. A sorvezérelt rendszer esetén a traktor a beállított távolságot tartja a növényektől. A műholdas technológia segítségével a traktort még rossz látási viszonyok között is +/-2cm pontosan képes haladni.

Téli munkákhoz ideális az opcióban rendelhető padlófűtés. A mérnökök a fűtőelemeket direkt a vezetőfülke padlólemezébe integrálták. Termosztát-jeladóval és megfelelő vezérléssel egy hatékony és gyors lábtér melegítés vált elérhetővé.

A VarioActive kormányzással kevesebb kormánymozdulatra van szükség azonos kerékelfordításhoz. 8km/h sebességnél lassabb haladás esetén egy kormányfordulattal a maximális kerékelfordulás elérhető. 8-18km/h között csökken a kormányzási áttétel.

A Fendt 200 Vario új hidraulika rendszere immár LS-szivattyúval rendelkezik, mely 104 l/min teljesítményre képes. Ezáltal a gyors munkavégzésnek a homlokrakodóval –mindezt alacsony motorfordulat mellett – nincs akadálya. Kiemelkedő kényelmet nyújtanak az elektrohidraulikus szelepek homlokrakodó alkalmazásakor. Ezen felül opcionálisan rendelkezésre áll a Power-Beyond csatlakozás (nyomás- és vezérlőkör, szabad visszafolyás) ami a munkagépek gazdaságos meghajtását teszi lehetővé. A jobb látást szolgálják az új LED munkalámpák elöl és hátul a fülketetőben és az A-oszlopon.

 

AXIÁL Kft. - Manitou MLT 940 MLT 140 V+

Gyors és erős, ugyanakkor finom és precíz. CVT fokozatmentes hajtóművekkel érkeznek a Manitou NewAg széria új tagjai.

Tovább bővül a Manitou új mezőgazdasági rakodógép szériája, 2018. év elejétől elérhetőek lesznek a CVT fokozatmentes hajtással készült új típusok is.

Ezeknél a rakodógépeknél a ZF által gyártott fokozatmentes hajtómű hidrosztatikus erőátvitellel párosul, ez együtt biztosítja a 3,5-4 tonna teher gyors mozgatását, ráadásul a rakodógép minden eddiginél finomabban és precízebben manőverezhető.

A Manitou a korábbi mezőgazdasági rakodóinak döntő többségénél a mechanikus nyomatékváltót preferálta. Azt vallották a francia mérnökök, hogy nehéz terepen való anyagmozgatáshoz sokkal megfelelőbb megoldás a mechanikus hajtás, mint a hagyományos hidrosztatikus.

A hidrosztatikus hajtást CVT fokozatmentes váltóval kombinálva viszont már azokat a felhasználókat is meg tudja szólítani a gyártó, akiknek a gyorsaság és dinamika mellett a finom és precíz manőverezhetőség is ugyanolyan fontos.

Készenlét Zrt. - PoliSPEC NIR analizátor

Az etetőkocsikon alkalmazott PoliSPEC NIR berendezés garantálja a kevert takarmány homogenitását és az adagok emészthetőségét, emelve a termelést és a tej minőségét és az állatok egészségét.

Az állandó mérés egy sor precíz információt kínál nekünk, amely egyben lehetővé teszi az állattartók és a takarmányozási szakemberek számára a megfelelő döntések meghozatalát az adagok minősége és az állatok érdekében.

Ez a nélkülözhetetlen berendezés lehetővé teszi a reális időben történő beavatkozást a termelési folyamatokba, elérve ezáltal az optimalizált takarmányt

és a homogenitást, köszönhetően a nedvesség, a nyers fehérje, rost, szárazanyag tartalom, hamu és a takarmány sok más jellemzőinek kiértékelésével.

Az etetőkocsi tartályának belsejébe telepített PoliSPEC NIR reális időben analizálja minden egyes komponenst keverés közben és monitorozza, folyamatosan a TMR paramétereit a tökéletes keverésért. Ezek az információk lehetővé teszik, hogy elérjük az ideális keveréket és ha kell, korrigáljunk.

KITE Zrt. - John Deere 9RX 4 gumihevederes törzscsuklós traktor

A 9RX sorozat a hevederes és kerekes traktorok összes előnyét ötvözi a termelékenység növelése, a költségek csökkentése és a kockázatok mérséklésének figyelembe vételével a modern mezőgazdaság legkeményebb kihívásainak eleget téve.

A gépek meghajtásáról a John Deere PowerTechTH 13,5 literes dupla turbós, valamint a Cummins QSX15 literes változó geometriás turbóval ellátott motorok gondoskodnak. Továbbfejlesztett, Efficiency Managerrel ellátott e18 sebességváltó biztosítja a legmegfelelőbb 18 előremeneti és 6 hátrameneti fokozattal.

A 9RX keskeny kialakításából adódóan közúti szállításban is megállja a helyét. A járószerkezete a nagy felfekvő felülete miatt kisebb mértékű talajtaposást, nagyobb tapadást, jobb kapaszkodóképességet, 4 hevederes kialakítása pedig jobb irányíthatóságot, növelt stabilitást eredményez nedves talajviszonyok esetén is.

Az autoTrac automata kormányzással és a szakaszvezérléssel minden gépkezelő csúcsteljesítménnyel tud dolgozni, ugyanis RTK-val akár 2,5 cm-es pontosság és hosszú távú ismételhetőség biztosítható, továbbá kiküszöbölhetők a költséges átfedések vagy kihagyások.

Valkon 2007. Kft. - Valtra T254 Versu Smart Touch intelligens kartámasz vezérléssel

A T széria legújabb modellje, a Valtra T254 Versu ez év júniusában lett piacra vezetve, igazi szántóföldi traktor.

A SmartTouch új, könnyen használható kartámasszal a legújabb precíziós farmgazdálkodási eszközökkel is fel van szerelve, ezek a gép kezelőfelületébe vannak integrálva. A 9”-os terminál egyszerűbb, mint egy okostelefon. A funkciók max. 2 elhúzással, vagy koppintással elérhetők, a kialakítás olyan egyszerű, hogy lehetetlen eltévedni a menüszerkezetben.

A kezelőfelületbe integrált technológiák: Navigáció, ISOBUS, Telemetria, AgControl és TaskDoc. Az új kartámasz vezérlés növeli a traktor-munkagép kombinációk termelékenységét és megkönnyíti a kezelők munkáját. Különálló profilok készíthetők minden egyes vezető és munkafeladat számára, a szükséges konfigurációk másodpercek alatt behívhatók. A SmartTouch lehetővé teszi a CVT traktorhoz hasonló vezetési élményt. A 271 LE maximális teljesítményével a T254 Versu a T széria legerősebb modellje.

A Versu modell forradalmasítja a powershift-es traktorok vezetését, egyedüli powershiftes traktor a világon, amelyek lehetővé teszi a teljes vezérelhetőséget, csak a vezetőkar használatával. Az ötfokozatú Powershift hajtómű 30 sebesség fokozattal rendelkezik. A kapcsolások precízek és simák.

A Valtra T254 a legmagasabb szintű kényelmet, tartósságot, sokoldalúságot és a skandináv designt kínálja, optimális funkcionalitással és kitűnő kiláthatósággal. Semelyik más powershiftes traktor nem rendelkezik ilyen tulajdonságokkal.

A vevők igényeinek maximális kielégítésére ez a modell is testre szabható, felszerelhető a Valtra TwinTrac hátrameneti vezetési rendszerével, vagy egy SkyView fülkével.

VERBIS Kft. - Avant E6 elektromos univerzális minirakodó

Megérkezett a Finn Avant legújabb fejlesztése az E6.

Az AVANT E6 elektromos hajtású univerzális rakodó egyedülálló a kategóriájában Li-Ion akkumulátor technológiájuknak köszönhetően.

A gép innovatív tulajdonságai:

  • Teljesen elektromos hajtású
  • Egyedülálló Li-Ion akkumulátor technológia,
  • Gondozásmentes,
  • 14,5kWh teljesítményű
  • ZERO emisszió
  • Kiemelkedőan alacsony zajszint
  • Alacsony üzemeltetési költségek
  • Környezetbarát
  • Nem érzékeny a hideg éghajlati körülményekre
  • 4-6 óra üzemidő egy töltéssel
  • Gyorstöltés 1 óra alatt

Az Avant E6 elektromos rakodógép egy univerzális eszközhordozó is egyben széles adapter választékának köszönhetően. Egy géppel nem csak a fő feladatok oldhatóak meg, pl. állattartó telepen a takarmányok, bálák mozgatása, trágya kitárolás mellet a telephely fenntartási munkáiban: szárzúzás, fűnyírás, hótolás, sószórás, raklapvillás anyagmozgatás, gödörfúrás stb.

A korábbi dízel verziók multifunkcionális előnyét az E6 tovább vitte, mellyel a mezőgazdasági állattartó telepek alapgépeivé válhatnak.

Az Avant E6 Li-Ion techológiájának köszönhetően már folyamatosan használható tartós üzemben is. Ebédszünetben egy órás gyorstöltés után a délután folyamán is tovább használható a gép, mely így már egy teljes napot képes akár nehéz körülmények között is dolgozni.

A gép megtartotta hidrosztatikus hajtásának minden előnyét is, mely a korábbi dízel modelleket olyan jól használhatóvá tették. Két villanymotort építettek be, az elsődleges 7,2kW-os teljesítményű a járószerkezet hajtását biztosítja, még a másodlagos 2kW-os a gém-mozgásokat és a külső hidraulikát hajtja. Beépített akkumulátortöltővel rendelkezik, mely 220V-ról működik. Az Avant E6 új innovatív technológiájának köszönhetően az állattartó telepeken történő beltéri és kültéri használatakor egyaránt megfelel a jövő humán és állategészségügyi követelményeinek, miközben megtartotta  a korábbi modellek multifunkcionalitását, tartósságát és megbízhatóságát.

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Input kategóriában

KITEstart® Liquid NP - folyékony starter műtrágya

A KITE Zrt. folyékony tápanyagutánpótlási technológiájának legújabb fejlesztési eredménye a KITEstart® Liquid NP, amely egy ammónium-polifoszfát alapú folyékony starterműtrágya.

Rendkívüli hatékonyságát az ammónium és a foszfor szinergista hatásának köszönheti. A termék kulcsa a rendkívül precíz gyártástechnológián alapszik, mely során foszforsavat reagáltatnak ammóniával. A reakció következtében a rendszerből víz távozik és a visszamaradt rövid szénláncú ortofoszfát molekulák egy rendkívül hosszú ún. polifoszfát molekulává állnak össze.

A végeredmény egy magas hatóanyagtartalmú, víztiszta és üledékektől mentes folyadék, amely széles hőmérsékleti tartományban stabil marad.

A KITEstart® Liquid NP-ben található foszfor ideiglenesen egy polymer láncba zárva az ammónia által védett formában van jelen. Ezen védett formának köszönhetően a talajban található kalcium, vas és magnézium ionok foszfát képző hatása nem tud érvényesülni, így a hatóanyag gátolt az amúgy gyakran előforduló lekötődéstől.

Amikor a kijuttatást követően a polifoszfát találkozik a talajban található mikroorganiumusokkal, valamint a növény gyökere által termelt enzimekkel, ez a polymer réteg bomlásnak indul és elkezdődik a növényi tápanyagfelvétel.

A foszfor önmagában is intenzív gyökérnövekedést indukál, azonban nitrogénnel kiegészülve erőteljesebb és nagyobb gyökértömeg növelésére képes. A starterműtrágyák használatában a folyékony technológia feltétlenül újdonságnak számít.

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Logisztika kategóriában

Fliegl Kft. - Fliegl Tracker

Egyszerű technika, zseniális alkalmazás: A Fliegl Tracker, járműfelismerő rendszer

A beacon (angol: világítótorony) műszakilag viszonylag egyszerű rendszer – egy kis Bluetooth adó egy házban, néhány akkumulátor és kész.

Bizonyos időközönként a beacon jelet küld, melyet a közeli vevőegységek fogadni és értelmezni tudnak. Amennyire egyszerűek a beaconok, olyan széleskörű lehet a felhasználási területük. Rajtuk alapul a Fliegl fejlesztése: a Fliegl Tracker, a beacon alapú járműfelismerés.

A gabona betakarítás példája megvilágítja a működését:

a kombájnra és a szállító járművekre szerelve a Fliegl járműkövető rendszer lehetővé teszi, hogy minden betakarítógép egyértelműen azonosításra kerüljön.

A találkozási pont az átrakó kocsi. A Fliegl FWS mérlegrendszerrel ellátott átrakó kocsi az adathordozó antennájának segítségével felismeri, hogy melyik kombájn tölti őt és ő az anyagot hova rakja át. Ezzel az újítással a gabona útja a szántóföldtől a raktárig hiánytalanul dokumentálható.

Az élelmiszer származásának kérdése a politikát, az ipart és nem utolsó sorban a felhasználót is foglalkoztatja, ezért minden, ami az élelmiszerek útjának követhetőségéhez hozzájárul, nagyon fontos.

A Fliegl Tracker nyomkövető rendszere, nem csak a betakarításban hasznos, ennél sokkal univerzálisabb rendszer. A betakarításon kívül különösen a trágya kijuttatásban, a tápanyagpótlási adatok lekövetésében játszik központi szerepet.

A digitális adathordozónak sok előnye van: kicsi, könnyű, költséghatékony és minimális a szerviz igénye.

Különböző gyártású járművekbe szerelhető, a fedélzeti elektronikától független. Az adathordozók nagy előnye, hogy kezelésük nem manuális, az adathordozó és az antenna közötti kommunikáció automatikus. A kezelői hibák ki vannak zárva. A Fliegl FWS mérlegrendszer úgy fejleszthető, hogy minden ezzel a digitális adathordozóval ellátott teherautóhoz hozzárendelhető a hasznos súly, így átrakókocsi automatikusan a megfelelő mennyiséget rakja át, tehát a teherautó nem lesz túlterhelve.

Prémium Oklevélben részesült

Hazai Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában

  • AXIÁL Kft. - Framest Regular 4000

 

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában

  • Agroázis-MON Kft. - Hardi Rubikon önjáró permetező 
  • AGROTEC Magyarország Kft. - Amazone Pantera 4502-H önjáró permetezőgép 
  • AGROTEC Magyarország Kft. - New Holland CR Relevation kombájn széria 
  • Auditker Kft. - Weidemann 1160 eHofrtrack 
  • AXIÁL Kft. - Horsch Terrano GX 
  • DM-KER Kft. - Bobcat Remote Control Kit 
  • GKN Walterscheid GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete - Walterscheid prémium védőtölcsér 
  • Hanki-Ker Kft. - Erme RE1 típusú 1 soros szárvágós fokhagyma betakarító gép 
  • Kverneland Group Hungária Kft. - Kverneland iXtra LiFe 
  • Marso Kft. - BKT VF 710/60 R 42 AGRIMAX V-FLECTO NRO
  • SELEKTOR Export Import Kft. - Geringhoff Truflex Razor szalagos vágóasztal 
  • Vaderstad Kft. - Väderstad Ferox könnyű kultivátor 
  • Városkert Kft. - ISEKI TG 6490 AGL kompakt traktor

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Logisztika kategóriában

Dereland Kft. - Quicke Q-Companion

Gratulálunk a helyezést elért pályázóknak és köszönjük minden résztvevőnek a megmérettetést!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult a hétvégén az idei 38. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, valamint a 10. AgrárgépShow Mezőgazdasági Eszköz-...

Sikerszakma lett az agrárgépészet

Sikerszakma lett az agrárgépészet

Öt év alatt 70 százalékkal nőtt az agrárgépész szakmát választó diákok száma. A legtöbben a versenyképes jövedelem, a csúcstechnológiás gépek és a ter...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!