MENÜ

A virtuális valóság és innováció a mezőgazdasági oktatásban

Agro Napló 2021.11.29.

Virtuális valóságon (VR) alapuló gépbemutató, 3D-s modell kiegészítés, gyakorlatias képzés és interaktív túra – az országban elsőként Jánoshalmán, a Déli ASzC Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium egyik termében adták át a Pix VR Training Kft. virtuális valóság oktató kísérleti projektjét – tette közzé a kormányzati hírportál.

Fotó: Vermes Tibor

 

Közölték: a fejlesztés célja egy olyan komplex, több területen is alkalmazható technológiai rendszer bevezetése, ami hozzájárulhat az agrárszakképzés fejlesztéséhez és innovációs tevékenységeinek támogatásához.

Az átadón Szinay Attila, az Agrárminisztérium (AM) közigazgatási államtitkára emlékezett arra, hogy az oktatási rendszernek az elmúlt időszakban számos kihívással kellett szembenéznie. Példaként említette a koronavírus világjárványt, amely komolyan befolyásolta a hagyományos tantermi oktatást. Az államtitkár azt mondta, hogy hazánk agrárgazdaságának megerősítéséhez, illetve hazai és nemzetköz versenyképességének növeléséhez nélkülözhetetlen az új generációk megszólítása.

 

am_virtuális_pilot_projekt_az_agrárszakképzésben_k

Fotó: Vermes Tibor

 

Kiemelte: olyan képzési rendszerre van szükség, amely keretében a megszerezhető ismeretek a folyamatosan fejlődő piac követelményeihez igazodnak. „Fontos, hogy az agrárszakképzési centrumok és a szakképző iskolák a jövőben olyan tudásközpontokká váljanak, ahol az összetett képzés, az elméleti tananyag mellett, súlyponti szerepet kapnak a gyakorlati ismeretek. Komoly tudással, felkészültséggel felvértezett fiatal szakemberekre van szükség, ehhez viszont nélkülözhetetlen a szemléletváltás és az oktatás digitalizációja”- mutatott tá.

Hangsúlyozta: a most átadott virtuális valóságon alapuló oktató rendszerrel megreformálható a korábbi szakképzési struktúra.

A pilot projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat 236 millió forintos támogatásából valósult meg.