A világon egyre több, nálunk viszont eltűnőben a málna

Agro Napló
Továbbra is drága a piacokon a fehér és a sárga húsú őszibarack, minden esetben meghaladták az egy évvel korábbi azonos heti árat. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint a málna termelése világszerte emelkedik, hazánkban viszont a kilencvenes évekhez képest jóval kevesebb terem – írta a Magyar Hírlap csütörtökön.

A Budapesti Nagybani Piacon a 31. héten egyes burgonyafajták ára 115–135 forint/kilogramm között mozgott a napokban, a tizenöt milliméternél nagyobb méretű koktélparadicsomot 850 forint/kilogrammért, az egy évvel korábbinál mintegy húsz százalékkal magasabb áron értékesítették – számolt be erről az AKI. A hazai fehér és sárga húsú őszibarackfajták ára továbbra is magas ahhoz képest, hogy szezonja van, minden esetben jelentősen meghaladta az egy évvel korábbi azonos heti árat. Bár málnát már kevés helyen találni, a belföldi termelői ára nyolc százalékkal 1205 forintra csökkent kilogrammonként a 23–31. héten az elmúlt év azonos időszakának átlagárához viszonyítva.

A málna termésmennyisége egyébként a világon mindenhol emelkedő tendenciát mutat. A legnagyobb málnatermesztő Oroszország, az Egyesült Államok, Lengyelország, Szerbia, Ukrajna és Bosznia-Hercegovina. Az Európai Unión belül Lengyelország termeli a legtöbb málnát, termőterülete harmincezer hektár körül van, termése pedig évente 110-120 ezer tonna között alakul. Lengyelországban például csökkent a málna ára 2018-ban, ennek okai között szakértők a málnatermelő országokból származó behozatal növekedését, a jelentős munkaerőhiányt, valamint a tartósan magas hőmérsékletet és a szárazságot említették.

Az Eurostat adatai szerint az unió belső piacán Spanyolország a legnagyobb frissmálna-exportőr, a vezető importőr Németország. Az unió frissmálna-külkereskedelmi egyenlege negatív, a behozatal 24,3 ezer tonnára, a kivitel 5,9 ezer tonnára emelkedett 2017-ben az előző évihez képest. Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint málnából a kilencvenes évek elején 27 ezer tonna termett, ez mára 1,2-1,5 ezer tonnára csökkent. A málnaültetvények elöregedtek, a jövedelmezőség csökkent, sokan felhagytak a munkaigényes gyümölcs termesztésével. Szakértők szerint a málnatermesztés visszaesésének hátterében a klimatikus viszonyok átalakulása áll, valamint a versenytársak (szerb és lengyel), akik gazdasági előnyüket kedvezőbb klímájuknak és olcsóbb munkaerejüknek köszönhetik. Mindezek mellett gondot jelent a munkaerőhiány is. 

A friss és a fagyasztott málna külkereskedelmi egyenlege negatív. A friss málna behozatala 121 százalékkal 268 tonnára nőtt, ugyanakkor a kivitele 62 százalékkal 2,3 tonnára csökkent 2017-ben az előző évihez képest. Az export elsősorban jú­liusra és augusztusra koncentrálódik, és döntő hányada Romániába kerül. Az idei év első öt hónapjában a friss málna behozatala (elsősorban Spanyolországból) 64,3 tonnáról 74,9 tonnára nőtt az egy esztendővel korábbihoz képest.

A Budapesti Nagybani Piacon a 31. héten a nyári körtét 320, az idei belpiaci Clapp kedveltje körtét 360 forintért kínálták kilogrammonként. A hazai korai érésű csemegeszőlők ára 285–375 forint között mozgott, ami csökkenést mutat az előző hetihez képest. A korán érő szilvafajták egyike 150, a ringló 190 forint áron szerepelt a felhozatalban, mindkettő alacsonyabb áron, mint az egy évvel korábbi. A hazai kajszi ára az előző hét óta emelkedett, 590 forint volt kilogrammonként, míg az importból, Olaszországból érkező kajszié 620 forint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Őszibarack fajtabemutató lesz Tordason

Őszibarack fajtabemutató lesz Tordason

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), az Agrárminisztérium (AM), valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Mezőgazdasági Genetikai Erőforr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!