2024. április 23. kedd Béla

A világ minden részén veszik a magyar csemegekukoricát

Agro Napló
A világ minden részén veszik a magyar csemegekukoricát Magyarország ugyanis Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője és legjelentősebb exportőre – összegzi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a hazai csemegekukorica-termelés jelenlegi helyzetét.

A helyzetelemzést az Agro Napló is megkapta, ami arról tájékoztat, hogy tavaly mintegy 300 ezer tonna készterméket szállítottak Magyarországról a világ minden részére. A hazai termelésben elterjedtek a szuperédes fajták, 7 százalékban ezt vetnek a termelők; a magyar csemegekukorica-termékek 95 százalékát külföldön értékesítik. Az idei betakarítás várhatóan a jövő héten kezdődik.

Az idei szezon, a betakarítás – amennyiben optimálisak lesznek az időjárási körülmények addig – július közepén kezdődik, a korai fajtákkal. Az állományok a szélsőséges tavaszi időjárás ellenére jó állapotban vannak, így előreláthatólag a minőség is kiváló lesz. A július eleji viharok a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei termőterületeken okoztak károkat, ezek felmérése még most folyok.

Az elmúlt években átlagosan 30-34 ezer hektárnyi területen termesztettek Magyarországon csemegekukoricát; az évi 500-600 ezer tonna termés kétharmadát a konzervipar, harmadát a hűtőipar dolgozza fel. A feldolgozás mellett évről évre emelkedik a frissen vagy főtt áruként értékesített csemegekukorica mennyisége is. A hazai termőterülettel első helyen áll hazánk Európában, utánunk Franciaország következik, de folyamatosan bővül Lengyelország és Ukrajna termelése is. Hazánk a világ három legnagyobb csemegekukorica-termelője közt van.

Magyarország klimatikus és talajadottságai kitűnőek a csemegekukorica-termeléshez, ami a magas termesztéstechnológiai színvonallal és a feldolgozóipar műszaki, technológiai szintjével együtt garantálja a jó hozamokat és a kiváló minőséget. A csemegekukorica a legnagyobb mennyiségben termesztett ipari zöldségféle az országban. A hazai termőtájak közül kiemelkedő Hajdú-Bihar megye a maga 14 ezer hektáros termőterületével, de Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is 3-4 ezer hektáros termőterületek vannak. A csemege termőterület több mint 70 százaléka öntözött, többek közözött ennek is köszönhető a nagy termésmennyiség.

Az itthon előállított csemegekukorica-termékek közel 95 százaléka exportra kerül. Konzerv csemegekukoricából több mint 200 ezer tonnát exportált hazánk tavaly, 60 milliárd forint értékben, míg fagyasztott áruból 72 ezer tonnát vittek ki az országból, 16,6 milliárd forint értékben. Így a csemegekukorica az egyik legjelentősebb magyar agrár-exportcikk. Legnagyobb piacaink Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Lengyelország és a környező országok, de a magyar termékek eljutnak a világ szinte minden tájára.

A hazai csemegekukorica-fogyasztás viszonylag alacsony, mindössze évi 1,0-1,5 kilogramm feldolgozott csemegekukoricát jelent személyenként. Ehhez jön még a frissáruként elfogyasztott mennyiség, de arról nincsenek pontos adatok.

A csemegekukorica ízét elsősorban a benne lévő cukortartalom határozza meg, amely zsenge, úgynevezett tejes-érési állapotában a legnagyobb. Ennek megfelelően – a piaci trendeket követve – az elmúlt évtizedben fokozatosan terjedtek a szuperédes fajták és mára már meghatározóak a magyar termesztésben is.

A csemegekukoricát fel lehet használni főzve köretnek, vagy köretek kiegészítésére, sőt más zöldségekkel együtt savanyúságnak; de a salátáknak is igen kedvelt kiegészítője. Az üzletekben leginkább konzerv és fagyasztott formában kapható, de már hazánkban is egyre kedveltebb az előfőzött vákuumcsomagolt csemegekukorica.

A csemegekukoricának jelentős a tápértéke és kitűnő ízanyagai mellett sok energiát is szolgáltat. Száz grammonként 3-4 gramm fehérjét, 20 gramm szénhidrátot, 8–12 milligramm C-vitamint, illetve vasat, foszfort, karotint és meszet is tartalmaz – áll a tájékoztatásban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!