A növényvédelem kiemelt fontosságú terület az agrárágazat szempontjából

Agro Napló
A növényvédelem az agrárágazat szempontjából kiemelt fontosságú területnek számít, mivel az élelmiszerbiztonság a talajnál, illetve a növényeknél kezdődik - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a X. Növényorvosi Napon.

Arról is szólt, hogy a Növényorvosi Kamara 2014 novembere óta a Földművelésügyi Minisztérium stratégiai partnere, a tárca Növényvédelmi Bizottságának munkájában aktívan részt vesznek, a bizottság pedig eredményesen működik.


Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Nagy István megköszönte a Növényorvosi Kamarának a parlagfű elleni küzdelemben nyújtott munkáját. A kamara által működtetett szaktanácsadói hálózat segít a földtulajdonosoknak, földhasználóknak felismerni az allergén gyomnövényt, valamint a parlagfű fertőzés szakszerű megszűntetését. A kamara 2015-ben a Magyar Országos Polgárőr Szövetséggel együttműködve részt vesz a polgárőrök szakmai képzésében, szakmai iránymutatást nyújtva a hatékony parlagfű-mentesítési tevékenység elvégzéséhez.

Nagy István arra is kitért, hogy a közelmúltban bekerült a növényorvos fogalma az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvénybe. Elmondta, hogy a növényvédelmi tevékenységről szóló rendelet módosítása folyamatban van. Úgy vélte, a Növényorvosi Kamara és a minisztérium együttműködése az utóbbi időben sokat erősödött, folyamatos az eszme és véleménycsere. Megemlítette, hogy jelentősen nőtt a kamara részére folyósított támogatás mértéke is.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány kihirdette a tavasszal kiírt Fiatal Gazda pályázat eredményét, melynek keretei között több mint 3000 gazda nyert nagyjából 12 millió forintos támogatást gazdaságuk létrehozására. Hozzátette, hogy a kormány erre a célra 38 milliárd forintot osztott szét.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!