A növénytermesztés versenyképességét javítani kell a kamara elnöke szerint

Agro Napló
A hazai növénytermesztők kimagasló eredményeket értek el tavaly, ugyanakkor jelentősen javítani kell a versenyképességüket, aminek alapvető feltétele az innovatív technológiák alkalmazása és az összefogás megteremtése – hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a Gabonatermesztők Országos Szövetségének küldöttgyűlésén a szervezet szerdai közleménye szerint – számolt be az MTI.

Hozzátette: mintegy ezer milliárd forint támogatást segített lehívni 2014 óta a NAK falugazdász-hálózata, és kulcsszerepe volt abban, hogy több nyugati uniós tagállammal ellentétben zökkenőmentesen történt az átállás az új közös agrárpolitikára. Támogatás nélkül nem lenne eredményes a legtöbb uniós tagállam mezőgazdasága. Magyarországon 2015-ben közel 800 milliárd forint támogatás érkezett az agráriumba, miközben az adózás előtti eredmény nem érte el az 500 milliárd forintot - mutatott rá.

A NAK elnöke szerint a versenyképesség javításához elengedhetetlen az innovatív technológiák alkalmazása, az osztatlan közös tulajdon felszámolása, illetve a gazdálkodók közötti együttműködés feltételeinek megteremtése. Ez utóbbi elősegítése érdekében terjesztette elő a közelmúltban a kamara integrációs javaslatát, amelyet társadalmi vitára bocsátott. A kamara honlapján elérhető tervezettel kapcsolatban április 30-ig várják az észrevételeket - tette hozzá.

A NAK a támogatások lehívásán és a naprakész információk eljuttatásán túl több szolgáltatással - így egyebek mellett a növényvédelmi előrejelző rendszerrel, a biztosításközvetítéssel vagy a BirtOKOS telekommunikációs szolgáltatással is segíti a gabonatermesztők munkáját - idézték a közleményben Győrffy Balázst.

Emlékeztetett arra, hogy a kamara tavaly mintegy 200 jogszabályt véleményezett, és a gazdálkodók érdekeit figyelembe véve számos javaslatot fogalmazott meg a döntéshozók felé. Ezek közül kiemelte a növényvédő gépek műszaki vizsgálatának egyszerűsítését, illetve az uniós előírások miatt ismét bevezetett vízkészletjárulék és vízszolgáltatási díj esetében elért kedvezményeket. A vízkészletjáruléknál kamarai kezdeményezésre nőtt a térítésmentesség határa évi 50 ezer köbméterre, ami az unióban az egyik legmagasabb érték - tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tíz helyszínen tesztelik a kukoricát

Tíz helyszínen tesztelik a kukoricát

Tíz helyszínen indult el a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!