A német tejtermelők állami segítséget kapnak

Agro Napló
Németországban legkevesebb 100 millió eurós (mintegy 31 milliárd forint) állami segélycsomagot kapnak a tejtermelők - jelentették be hétfőn Berlinben.

A mezőgazdasági és élelmezésügyi minisztérium közleménye szerint a termelők, a feldolgozók és a kereskedelmi ágazat képviselőivel folytatott egyeztetésen elfogadott "100 millió euró plusz x" nagyságú csomag az első lépés a tejtermelők helyzetének javítására. A pénzt a többi között a likviditás biztosítására és hitelek törlesztésére lehet fordítani.

A minisztérium adatai szerint a tej kilogrammonkénti átlagos felvásárlási ára áprilisban 24,6 cent volt. A termelők szerint félő, hogy rövidesen a 20 centes határ alá zuhan a felvásárlási ár, holott legkevesebb 35 centes ár szükséges a gazdaságos működéshez.

A tárca közleménye szerint az árcsökkenés a Németországot, az EU-t és az egész világot jellemző túltermelésnek tulajdonítható. Tovább nehezíti a helyzetet az orosz embargó, az olajtermelő országokban és Kínában tapasztalható keresletcsökkenés, valamint az uniós piaci szabályozás - az úgynevezett tejkvóta - kifutása, aminek révén a piac eleve az "alkalmazkodás nehéz szakaszában" van.

A minisztérium kimutatása szerint a tejtermelő gazdaságok száma ugyan folyamatosan csökken - a 2000-ben regisztrált 139 ezerhez képest csaknem megfeleződött, 73 ezerre süllyedt -, de Németország így is a legnagyobb tejtermelő az EU-ban, több mint 20 százalékos részaránnyal.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Fehérje terven dolgozik az EU is

Fehérje terven dolgozik az EU is

A tagállamok szakminiszterei hétfőn tárgyaltak a részletekről, többek között a KAP fehérjenövény termelést segítő támogtásairól.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!