A mezőgazdasági kisüzemek támogatására ismét lehet pályázni

Agro Napló
A mezőgazdasági kisüzemek számára ez év június 3-17. között ismét megnyílt a lehetőség támogatási kérelmeik benyújtására, az agrártárca pedig arra biztatja az érintetteket, hogy éljenek a pályázati lehetőséggel és nyújtsanak be támogatási kérelmet – tájékoztatta az AM az Agro Naplót.

Az Agrárminisztérium (AM) a Vidékfejlesztési Programon (VP) keresztül a múlt év októberében hirdette meg a kistermelők termelési és értékesítési lehetőségeinek fejlesztését segítő új beruházási pályázati csomagját, aminek része a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésének támogatására kiírt pályázati lehetőség is. Eddig már 1300 pályázó kapott támogató okiratot, több mint 9 milliárd forint támogatást elnyerve. A pályázók a gazdasági tevékenységükhöz kapcsolódó eszközöket, gépeket szerezhetnek be, ültevényt telepíthetnek, állatot vásárolhatnak vagy éppen meglévő üzemüket fejleszthetik a támogatásból.

A felhívás a fejlődőképes, kisméretű mezőgazdasági termelők jövedelemszerzését és gazdasági több lábon állását segíti elő. Támogatási kérelmet olyan meghatározott üzemméretű őstermelők, mezőgazdasági termelőnek minősülő egyéni vállalkozók és szociális szövetkezetek nyújthatnak be, akiknek vagy amiknek életvitelszerű tartózkodási helye, utóbbiak esetén székhelye már a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban vidéki térségben volt, tehát 10 ezer fő alatti településen, vagy ennél nagyobb település tanyás külterületén.

A támogatás 15 ezer eurónak megfelelő forintösszegű, 5 évre nyújtott egyösszegű átalány jellegű támogatás, amelyet két részletben folyósítanak úgy, hogy 75 százalék kiutalása már a támogató okirat kiállítása után rövid időn belül megtörténik. A projekt megkezdésére 9 hónap áll rendelkezésre. A támogatás fennmaradó 25 százalékát a pályázók a projektben vállalt célok végrehajtása után kaphatják meg a záró kifizetési kérelem benyújtásával.

Ez a pályázati lehetőség elérhető lesz a jövőben is, a következő benyújtási lehetőség ez év augusztusában lesz. A felhívás részletei a www.palyazat.gov.hu weboldalon ismerhetők meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!