A magyar agrárdiplomácia sikere a GMO-tilalommal kapcsolatos megállapodás

Agro Napló
A magyar agrárdiplomácia sikere a tagállamok környezetvédelmi minisztereinek csütörtöki, GMO-tilalommal kapcsolatos megállapodása - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az MTI-nek.

Csütörtökön politikai megállapodás jött létre az európai uniós tagállamok környezetvédelmi miniszterei között arról a jogszabály-tervezetről, amely jogi alapot biztosítana a tagországok számára, hogy saját területükön megtiltsák génmódosított organizmusok (GMO) termesztését. A jelenlegi szabályozás értelmében, ha egy GMO-ra Brüsszel kiadja az engedélyt, akkor az az Európai Unió egészére érvényes, és a tagállamok csak az úgynevezett védzáradék alkalmazásával, szigorú feltételek mellett tilthatják ki a piacukról az adott terméket.

Fazekas Sándor történelmi jelentőségű döntésnek nevezte a politikai megállapodást, különösen annak fényében, hogy korábban több tagállam is ellenezte a GMO-tilalmat. Hangsúlyozta, hogy Magyarország mindvégig a GMO-k betiltását szorgalmazta, mert ahhoz, hogy meg tudja őrizni szuverenitását, valamint az egészséges környezetet és élelmiszert, "elemi érdekünk, hogy mi dönthessünk ebben a kérdésben". 

A döntésnél nem környezeti vagy egészségügyi szempontokat, kockázatokat kell mérlegelni, hanem a tagállam gazdasági és társadalmi indokok alapján is bevezetheti a tiltást - hívta fel a figyelmet Fazekas Sándor. 

A sikeres magyar GMO-ellenes fellépésnek is köszönhető, hogy sok tagállam Magyarországhoz igazította álláspontját, és szavazott igennel a javaslatra - mondta a miniszter. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország EU elnöksége alatt a dosszié tárgyalása során óriási előrelépést sikerült elérni: kidolgozták azt az indokrendszert, amelyre a tiltó intézkedést alapozni lehet.

Forrás: MTI/ Földművelésügyi Minisztérium

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Trappista sajt becsülete a tét!

A Trappista sajt becsülete a tét!

A fogyasztói tudatosság emelkedésével nagyobb társadalmi igény mutatkozik a jó minőségű élelmiszerek iránt, így a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) kibővülh...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!