A legjobb mezőgépÉSZek csaptak össze az AgrárgépShow-n

Agro Napló
A karcagi Szentannai Sámuel Középiskola és Kollégium Deere Service nevű csapata lett a MezőgépÉSZek 2018-as versenyének győztese. Az AGROmashEXPO – AgrárgépShow-n megrendezett vetélkedőn a csapat a Földművelésügyi Minisztérium jóvoltából négy napos németországi tanulmányutat nyert, amelynek során meglátogathatják a Fendt és a John Deere gyárakat.

Immár harmadik alkalommal írta ki az AGRO NAPLÓ és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) a MezőgépÉSZek vetélkedőt a Földművelésügyi Minisztérium (FM) támogatásával mezőgazdasági gépész, gépésztechnikus és gépjavító szakos középiskolások számára.

A verseny célja kettős: egyrészt minél több fiatal figyelmét szeretnék a szervezők ráirányítani az online térben erre a biztos jövőt kínáló szakmára. Másrészt a legkiválóbb diákok egyedi szakmai élményekkel való jutalmazása is cél, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, nagy szükség van a korszerű technológiákat gyakorlatiasan bemutató, a közösségi szellemet és szakmai hivatástudatot erősítő tanórán kívüli tevékenységekre.

A decemberben kezdődött vetélkedőre 38 csapat közel 200 diákkal nevezett az ország 22 középiskolájából. Az első forduló során közel 29.000 fősre bővítették a versenyző fiatalok a MezőgépÉSZek Facebook csoportot, amely most, a vetélkedő végeztével is a szakmai tapasztalatcsere és szórakozás virtuális fóruma marad.

A második fordulóban egy több mint kétszáz kérdésből álló online tesztet kellett a versenyzőknek kitölteni. A kérdéseket a MEGFOSZ-tag cégek és az Agro Napló közösen állították össze megadott olvasmányokra építve.

A harmadik fordulóban különféle mezőgépész szakmához kötődő mondatokra kellett nap mint nap fényképpel vagy videóval reagálni a résztvevőknek. A hangulatos, a fiatalokhoz közel álló feladatban sok csapat megcsillogtatta kreativitását és humorát.

A január 25-én a Hungexpón tartott országos döntőben a szervezők igyekeztek egy olyan rendhagyó vetélkedőt létrehozni, amely egyben játékos, szórakoztató is, így a szakmai feladatok kreatív feladatokkal is kiegészültek.  A döntőben gyakorlati és elméleti feladatokban egyaránt helyt kellett állni, miközben a nézőtéren több mint 400 diák, szülő, tanár szurkolt a csapatoknak.

A „Szerelj szét, szerelj össze!” feladatban a csapatok egy műtrágyaszóróval és az idővel küzdöttek

A döntő végeredménye a következő lett:

1. Deere Service

Szentannai Sámuel Középiskola és Kollégium, Karcag

2. V-KINGek

Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Hajdúböszörmény

3. Zöldfülűek

FM ASzK, Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Jánoshalma

4. Agrofamily

Bereczki Máté Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Sportiskola, Baja

5. ÉSZkombájnok

Bereczki Máté Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Sportiskola, Baja

6. Hathenger

Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Pápa

A győztes Deere Service csapat öröme az eredményhirdetés pillanatában:

Dr. Medina Viktor, a MEGFOSZ igazgatója a versenyt követően elmondta, az idei vetélkedő sikeréből látszik, hogy a fiatalok részéről van igény egy ilyen jellegű versenyre, ezért jövőre még látványosabb, szórakoztatóbb vetélkedővel készülnek majd.

A MEGFOSZ igazgatója elmondta, a szervezők célja a MezőgépÉSZek versennyel az, hogy a fiatalok körében népszerűsítsék a mezőgépész szakmát, emellett pedig, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a szakma átalakult, ma már másfajta tudást igényelnek ezek a modern gépek, mint a korábbiak: „a mezőgépészeknek komplex ismeretekkel kell rendelkezniük, a szakmai tudás mellett pénzügyi tudatosságra és informatikai tudásra is egyre inkább szükség van.”

Medina Viktor arról is beszámolt, hogy a MEGFOSZ által elindított képzési és karrierprogramnak köszönhetően öt év alatt több, mint duplájára nőtt a mezőgépésznek jelentkező diákok száma.

Zsigmond Ágnes, az Agro Napló tulajdonosa elmondta, hatalmas öröm volt számára, hogy bár a tavalyihoz képest kétszer akkora teremben rendezték meg a versenyt, így is teltházzal zajlott a vetélkedő. Minden intézmény saját szurkolótáborral érkezett, sokan egyenruhába öltöztek vagy transzparenseket lengettek, így bíztatva a versenyzőket – tette hozzá. Mint fogalmazott, a verseny nem titkolt célja az is, hogy magát a gépészeti szakmát láthatóvá és ismét divatossá, közkedveltté tegyék. "Szeretnénk olyan élményeket adni a diákoknak a versennyel és a nyereményekkel, amit az iskolarendszeren belül nincs lehetőségük megkapni" – fogalmazott a tulajdonos.

Zsigmond Ágnes hozzátette, a külföldi utazás alkalmával a nyertesek abba is belepillanthatnak, hogy milyen életpálya áll előttük, milyen lehetőségeik vannak, és bíznak benne, hogy ezzel motiválhatják őket arra, hogy az iskola elvégzése után is a szakmában maradjanak.

Fotógalériánk a MezőgépÉSZek 2018-as döntőjéről:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult a hétvégén az idei 38. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, valamint a 10. AgrárgépShow Mezőgazdasági Eszköz-...

Sikerszakma lett az agrárgépészet

Sikerszakma lett az agrárgépészet

Öt év alatt 70 százalékkal nőtt az agrárgépész szakmát választó diákok száma. A legtöbben a versenyképes jövedelem, a csúcstechnológiás gépek és a ter...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!