2024. április 20. szombat Tivadar

A Közös Agrárpolitika magyarországi eredményei és lehetőségei

Agro Napló
Az agrárium számára rendkívül fontos információkat gyűjtött össze az Innosco Közhasznú Alapítvány. Az Európai Unió Közös Agrárpolitikájával (KAP) kapcsolatos eredményeket, legfontosabb változásokat és lehetőségeket térképezték fel a készítők. Az eredményes magyar agrárgazdasági adaptáció feltétele a KAP bonyolult szabályozási rendszerének alapos ismerete. Többek közt ehhez nyújt segítséget a Közös Agrárpolitika Magyarországon elnevezésű, kétkötetes tanulmány, mely az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretein belül valósult meg.

Az Európai Unióhoz történő csatlakozással Magyarországnak lehetősége nyílt a gazdasági és társadalmi felzárkózásra, megváltoztak a termelési és értékesítési lehetőségek. A Közös Agrárpolitika az EU egyik legmeghatározóbb, valós kompetenciákkal bíró szektorális politikája, mely az Unión belüli mezőgazdaság irányítását és közösségi koordinációját látja el. Jelenleg széles körű viták folynak a rendszer reformjáról.

Baksa Adrienn, a tanulmány egyik szerzője és szerkesztője, az első kötettel kapcsolatba elmondta: „Legfőbb célunk az volt, hogy számszerűsítsük és elemezzük, ezáltal közérthetővé tegyük az EU agrárpolitikájával kapcsolatban felmerült korábbi várakozások és tényleges hatások következményeit.”

Az ágazatok közül a sertés-, a baromfi- és a tejágazat, valamint a zöldség- és gyümölcstermesztés részletesebb elemzésére került sor. Ezek az egész agrárium működését meghatározzák. A magyar mezőgazdaság fejlődése szempontjából pedig kiemelkedő az élelmiszergazdaság alakulása. A Közös Agrárpolitika adaptációja a hazai agrár-költségvetési rendszer átalakítását vonta maga után. A szerzők kutatásaik során olyan eredményekre jutottak, melyek tanulságul szolgálnak a következő költségvetési időszakban (2014-2020) elérhető támogatások hatékonyabb megvalósításához, valamint egyes prioritások és kitörési pontok elemzéséhez.

A második résszel az elkövetkezendő években várható főbb agrár- és vidékpolitikai események feltérképezését célozták meg. „A hazai termelési potenciál megőrzése, fenntartása és fejlesztése csak a szabályrendszereknek megfelelő alkalmazás révén biztosítható. Így a magyar gazdaság szereplői számára is rendkívül fontos, hogy tisztában legyenek a jövőbeni lehetőségekkel.”- fejtette ki Vásáry Miklós, a tanulmány társszerkesztője. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!