2024. április 20. szombat Tivadar

A korszerű technológiával ismerkedtek a Krovafejek

Agro Napló
Az Agrotec Kft. szentlőrinci telephelyére látogathatott el "A Gazdanapok Ászai" vetélkedő második helyezett csapata.

Az Agro Napló felelősséget érez a sikeres mezőgazdasági generációváltás iránt, amely az agrárium egyik legnagyobb kihívása. Ennek érdekében több mezőgazdasági középiskolásoknak szóló programot is indított. Ezek közül az egyik az Agro Napló és a Baranya Megyei Vállalkozói Központ által augusztusban megrendezett vetélkedő, A Gazdanapok Ászai, amelyen Baranya megye mezőgazdasági iskolái versenyeztek a megye legjobbja címért és értékes nyereményekért.

A verseny második helyezettje az AM DASzK Sellyei Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumából érkező „Krovafejek” csapat lett. A mezőgazdasági gépésznek tanuló fiatalok október 17-én izgalmas szakmai napon vettek részt az Agrotec Kft. meghívásából a cég szentlőrinci telephelyén.

„Nagy hangsúlyt fektetünk az új generációnak az oktatására és támogatására, a jelenlegi szakembereink utánpótlására. Óriási előny, ha egy olyan szakképesített kollégát tudunk felvenni, aki már ismeri a mi rendszerünket, a belső működésünket, illetve a gépeinknek a kezelését – mondta el Juhász József, az Agrotec Kft. szentlőrinci területi műszaki vezetője az Agro Napló kérdésére, hogy miért álltak A Gazdanapok Ászai program mellé. 

A diákok a szakmai napon megismerhették a cégcsoport, és azon belül az Agrotec Kft. tevékenységeit a gépkereskedelemtől, a szervizen és alkatrészen keresztül az állattenyésztésig és növénytermesztésig. Betekinthettek az Agrotec szentlőrinci telephelyének működésébe az irodákat, a raktárat, a szervizműhelyt, a szervizautókat és felszereléseiket is beleértve. A csapat kipróbálhatta a NEW HOLLAND T8.410 Auto Command traktort, ezáltal ízelítőt kaphatott a kor legfejlettebb traktorainak működéséről és üzemeltetéséről. Szintén betekintést kaphattak a precíziós gazdálkodás működésébe, fontosságába, végül beszélgetésre is nyílt lehetőség a szentlőrinci telephelyen dolgozó kollégákkal.

„Az ehhez hasonló gyakorlati programoknak mindig örülünk, mert a gyerekek a tanulmányaik során az alapokat megismerik, azonban szükség van arra is, hogy a korszerű, modern technológiával is megismerkedjenek. Ilyenkor arra is lehetőség van, hogy azokkal a gazdálkodókkal, szerelőkkel, akik ezeket az új gépeket használják, beszéljenek és akár a későbbiekben mint partnerek tudjanak együttműködni” – mondta a diákokat kísérő sellyei Martini József gyakorlati oktatásvezető.

A partnerség az Agrotec Kft.-n biztos nem fog múlni, hiszen a látogatás néhány órája alatt máris sikerült megbeszélni a sellyei iskola és a szentlőrinci Agrotec közötti jövő évi együttműködés alapjait. „Szeretnénk a kiválasztott diákokat eljuttatni a régióbeli rendezvényeinkre, illetve a meglévő oktatási programba beilleszteni őket a gépkezeléstől a gépészeten át egészen a növénytermesztésig” – mondta Juhász József.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!