MENÜ

A klímaváltozásra a szürke tölgy jelenthet megoldást

Agro Napló 2021.09.01.

A klímaváltozás hatására a csökkenő talajvízszint és a szélsőséges időjárás egyre nagyobb mértékben veszélyezteti természetes erdőket; a megoldást az olyan szárazságtűrő fajokban lehet keresni, mint a szürke tölgy – véli Hegedüs Ivett Margit, a K&H a fenntartható agráriumért elnevezésű ösztöndíjpályázat egyik díjazottja.

 

Egyre ritkábbak azok a napok, amikor ne szembesülnének az emberek a klímaváltozás hatásával és ne látnák mindezt a világon is egyre több helyen, vagyis erdőtüzeket, árvizeket, a szélsőséges időjárás okozta más pusztításokat. „Csak fenntarthatósági fejlesztések segítségével, szemléletváltással lehet túlélni a természet hanyatlását. Mindezek megvalósulásában pedig a fiatal generáció kulcsszerepet játszik.

A K&H Csoport ezekre az aktuális kihívásokra szeretne reagálni, ezért hirdette meg idén is a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatot az alap-, mester- és PhD képzésben részt vevő hallgatók számára, amire szeptember 30-ig lehet jelentkezni” – mondta el Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

Kihívás pedig bőven akad. A tavalyi évben például a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat díjazottja, Hegedüs Ivett Margit arra adott választ, hogyan lehetne eredményesebb az erdősítés folyamata és tarthatnának lépést erdeink a klímaváltozással. A téma fontosságát az is mutatja, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2000 és 2017 közötti időszakban történő fásítások nyomán a hazai erdők nagysága csaknem 153 ezer hektárral bővült, ám területarányokat tekintve az Európai Unióban még így is le vagyunk maradva: a Világbank 2018-as adatai alapján hazánk 22,9%-kal a huszonegyedik helyen áll az erdők arányát tekintve.

„Az erdősítés folyamatát nehezíti hazánkban, hogy az őshonos fafajok nehezen tudják felvenni a harcot a környezeti hatásokkal. Hiába ültetnének belőlük többet, félő, hogy hamar kipusztulnának. A klímaváltozás hatására csökkenő talajvízszint, a szélsőséges időjárás, az átlaghőmérséklet emelkedése pedig még inkább növelni fogja az ökológiai és gazdasági veszteségeket.

Ezért sokkal nagyobb hangsúlyt kell ezért fektetni a szárazságtűrő fafajokra, ezekkel ugyanis stabilabbá lehetne tenni azokat az erdőállományokat, amelyek leginkább ki vannak téve a globális felmelegedés negatív hatásainak. Nyitottnak kell lenni a nem őshonos, akár balkáni eredetű fafajok hazai alkalmazására is, mint például a szürke tölgy” – világított rá a lehetséges megoldásra Hegedüs Ivett Margit, K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat 2020-as díjazottja.

A kocsányos tölggyel feltételezett rokonságban álló, de hazánkban nem őshonos fafajt eddig leginkább külföldön kutatták. A Soproni Egyetem kutatója szerint azonban a szürke tölgy szárazságtűrése és a hazai vegetációba illeszkedése miatt különösen alkalmas lehet arra, hogy kísérletezzünk vele. „Annak ellenére, hogy a kutatási téma viszonylag új irányvonal, az eddigi eredmények felkelthetik a hazai érdeklődést a fafaj iránt, és a jövőben a szürke tölgy az alföldi erdőgazdálkodás meghatározó részévé válhat. További vizsgálatokkal és hasonló szárazságtűrő fafajokkal pedig talán lépést tarthatunk a klímaváltozással” – összegezte az eredményeket Hegedüs Ivett Margit.

Idén is nyitva áll az érdeklődő fiatalok előtt a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat. Az elmúlt hat évben összesen 18 felsőoktatási intézmény több mint 300 tehetséges diákja nyújtotta be színvonalas szakmai pályamunkáját a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatra, hogy bemutassák innovatív kutatási területeiket. Az idén is meghirdetett ösztöndíjprogram célja, hogy anyagi támogatással segítse, ösztönözze az újító szemléletű fiatal szakembereket arra, hogy aktív szerepet vállaljanak az agrárágazat fenntartható fejlődésének előremozdításában – olvasható az ismertetésben.