2024. április 19. péntek Emma

A járványhelyzetben is cél a hazai agrár-szaktanácsadás fejlesztése

Agro Napló
A koronavírus-járvány az agrár-szaktanácsadást is kihívások elé állította, ám ezekre sikerült megfelelő válaszokat találni – hangzott el a Nemzeti Agrár-tanácsadási Bizottság (NATaB) ülésén – közölte lapunkkal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az eseményen beszámoltak a szaktanácsadás helyzetéről és a fejlesztéseket szolgáló pályázatokról is. A NATaB november 10-én tartotta online ülését. Az eseményen Jakab István, a NATaB, illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke elmondta: a koronavírus-járvány miatti kihívásokat a szaktanácsadók rugalmasan kezelték, a legtöbb esetben digitális megoldásokat alkalmaztak a tanácsadások során.

Kiemelte, hogy a jövőben is jelentős szerep vár a szaktanácsadókra, mivel a Közös Agrárpolitika horizontális célkitűzése a modernizáció, ami tartalmazza a digitalizációt, az innovációt és a szaktanácsadást. A modernizáció az Agrártudás és innovációs rendszeren (AKIS) keresztül valósulhat meg.

Az ülésen beszámoltak arról, hogy jelenleg 1079 fő szaktanácsadó és 54 szaktanácsadó szervezet szerepel a Szaktanácsadói Névjegyzékben. Képzésükről a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, mint Országos Szaktanácsadási Központ (OSZK) gondoskodik, ami négy pillérből áll, ezek az alapképzés, a kötelező képzés, a támogatott szaktanácsadás végzéséhez szükséges képzés és szakmai rendezvények akkreditációja. Az idei évben a pandémia miatt át kellett alakítani a rendszert, és lehetőség szerint online eszközökkel oldják meg a képzéseket.

Az OSZK júniustól akkreditálja az online szakmai rendezvényeket, és a képzési napokat is digitális megoldásokkal váltja ki. A vizsgák a NAK
e-learning rendszerének használatával történnek. A Vidékfejlesztési Programból támogatott szaktanácsadást illetően elhangzott, hogy jelenleg 17 szaktanácsadó szervezet jogosult ilyen szolgáltatás nyújtására.

Az ülésen napirendre kerültek a szaktanácsadással konkrétan összefüggő H2020-as pályázatok is. A NAK a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karával együtt képviseli hazánkat az „i2connect” elnevezésű programban, amelyben 18 ország 42 szervezete működik együtt. A pályázat célja a szaktanácsadók felkészítése arra, hogy a gazdálkodókat interaktív innovációs projektekbe vonják be, illetve segítsék azok megvalósítását.

További, a NAK részvételével zajló H2020 projekt még a tanácsadás során alkalmazható digitális eszköztár kialakítását célzó „FAIRShare”, az Európai mezőgazdasági és erdészeti innovációs tudástár kiépítését szolgáló „EURAKNOS”, illetve a legjobb mezőgazdasági gyakorlatok Európai Tudástárát létrehozó „EUREKA”.

Az eseményen bejelentették, hogy idén is meghirdették „Az Év Szaktanácsadója” díjat, amelynek célja azon szaktanácsadó elismerése, aki kiemelkedő módon, a mezőgazdasági termelők érdekeit legjobban szolgálva, nekik friss tudást átadva végzi munkáját. A felhívás megtalálható, a NAK honlapján a jelöléseket ez év november 15-ig kell megküldeni az azevszaktanacsadoja@nak.hu e-mail címre.

Az összefoglaló felidézi: a NATaB a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadással összefüggő feladatok összehangolásában javaslattevő, véleményező jogkörrel működik közre. A Bizottságban a szaktanácsadási rendszerhez kapcsolódó valamennyi szereplő képviselteti magát, a döntéshozói szinttől kezdve az agrár-felsőoktatáson át a kutatói, a szakmai és érdekképviseleti szervezetekig, valamint a gyakorlatban tevékenykedő szaktanácsadókig.

A szaktanácsadói rendszerről, a szaktanácsadók és a szaktanácsadói szervezetek működéséről, a támogatási formákról és az igénybevételi lehetőségekről a NAK készített tájékoztató kiadványt, amely letölthető a NAK portáljáról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!