A hungarikumok a magyar identitás részét képezik

Agro Napló
Fazekas Sándor szerint a hungarikumok közös nevezője, hogy valamennyi a magyarság csúcsteljesítményét jeleníti meg és identitásunk fontos részét képezi.

A vidékfejlesztési miniszter a "Juhtartástól a hungarikumig" című nemzetközi konferencián pénteken Karcagon azt mondta: egy nép, egy ország kultúrája sok összetevőből áll, és fontos tudni, hogy ezek közül mi a megőrzésre, védelemre méltó érték. Ezt határozta meg néhány éve a hungarikum törvény, amelynek elfogadása a tárcavezető szerint "történelmi vitát zárt le Magyarországon".

Úgy vélte, a gyűjteménybe emelés szempontjaival kapcsolatban időről-időre megfogalmazódó kritikákkal ellentétben "a hungarikumokat nem kell és nem is lehet összehasonlítani". Fontosnak nevezte viszont, hogy az országban mindenki tisztában legyen vele, mi a hungarikum és a magyar értéktár és mi tartozik ezek körébe.

A miniszter szerint a jogszabály alapján kialakított intézményes keret megfelelő feltételrendszert nyújt nemzeti értékeink megóvására, gyarapítására és ápolására. "Ez egy alulról építkező rendszer, mely egy értékpiramissá áll össze" - mondta, hozzátéve, hogy a kiválasztás során meghatározó szerep jut az egyediségnek, a kimagasló minőségnek és a nemzeti jelentőségnek is.

Fazekas Sándor kitért arra is, hogy a döntéshozó szervezet elnökeként örömmel kísérte figyelemmel a karcagi birkapörkölt hungarikummá nyilvánításának folyamatát. "E gasztronómiai remekműben a helyi ízek évszázados hagyománya mellett a kun makacsság és generációk szorgalma is testet ölt" - mondta.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a munkát a jövőben is folytatják annak érdekében, hogy a hungarikumok köre bővüljön és megbecsültségük, elfogadottságuk tovább növekedjen. Emlékeztetett: jelenleg 129 helyi, 19 megyei és 3 ágazati értéktár segíti ezt a munkát, melyeket fontos volna mielőbb a ma még hiányzó fővárosi létrehozásával gyarapítani.

Forrás: MTI/kormány.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Pistázd meg!

Pistázd meg!

Magyarország egyik lenépszerűbb élelmiszere, az Erős Pista új „megPistázott” filmje annak az előzménye, hogy az Univer Product Zrt. 75 éves történetén...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!