2024. április 26. péntek Ervin

A Hungarikum Bizottság támogatta a kuvaszt népszerűsítő könyvet

Agro Napló
Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a Hungarikum Bizottság támogatásával, ennek kapcsán a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról, védelméről beszélt  a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos sajtótájékoztatón.

V. Németh Zsolt leszögezte, hogy az Agrárminisztérium (AM) többféle módon is támogatja a magyar kutyafajták egyedszámának bővülését. Több tízmillió forintos forrást biztosítanak például DNS-alapú vizsgálatokra és a népszerűsítő programokra is. Hozzátette: a Hungarikum Bizottság pályázata lehetőséget ad akár könyvkiadásra is, erre volt példa a kuvaszt népszerűsítő kiadvány támogatása. Úgy fogalmazott, hogy a kuvasz "jellemvonásai alapján alkalmas arra, hogy a XXI. században is az ember társa maradjon", ennek érdekében például január 1-től már a törzskönyvezésének költségeit is megtéríti az agrártárca.

A miniszteri biztos emlékeztetett rá: az Országgyűlés 2003-ban a magyar kutyafajtákat nemzeti kinccsé nyilvánította, majd 2017-ben a Hungarikum Bizottság mind a kilenc magyar kutyafajtát - közte a magyar kuvaszt is - hungarikummá minősítette.

V. Németh Zsolt megerősítette, hogy támogatnák a hasonló kedvezményeket más kutyafajtáknál is, és azt is megjegyezte, hogy az agrártárca hamarosan kiírja az idei hungarikum-pályázatot, aminek egyik célterülete éppen a népszerűsítő kiadványok további megjelentetése.

Pischoff Ferenc, a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület elnöke ismertette: tavaly csaknem 300 kuvaszt törzskönyveztek, szemben az elmúlt húsz évvel, amikor évente körülbelül 200 körüli egyed született – tartalmazza a lapunkhoz eljuttatott összefoglaló.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!