A genetikai erőforrásokat meg kell őrizni

Agro Napló
A genetikai magyar erőforrások megőrizése stratégia feladat. A kedvező körülmény e téren, hogy Magyarország a világon az elsők között ismerte fel a génmegőrzés fontosságát – mondta az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára a Kaposvári Állattenyésztési Napok kísérőrendezvényén, a második alkalommal megszervezett környezetgazdálkodási konferencián.

A szaktárca tájékoztatása szerint ezért kapott a kormányprogramban a genetikai erőforrások megőrzése mind a vadonélő, mind a mezőgazdasági haszonállataink és növényeink területén kiemelt szerepet.

Az államtitkár előadásában hangsúlyosan kitért rá, a mezőgazdasági termelés és élelmiszerellátás alapjait képező genetikai erőforrásaink felkutatása, begyűjtése, megőrzése és fenntartható használata kiemelt állami feladat, nemzetbiztonsági, valamint élelmezés- és élelmiszerbiztonsági stratégiai kérdés. Így csökkenteni lehet a külföldi szaporítóanyagok iránti kiszolgáltatottságunkat és megteremteni a magyar mezőgazdaság függetlenségét.

Rácz András beszélt arról is, hogy a ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) becslése szerint az elmúlt 100 évben a mezőgazdaságban használt fajták 75 százalékát elveszítette az emberiség, pedig az agrárrendszerekben a sokféleség megtartása és növelése létkérdés. Erre a kihívásra válaszolva a minisztérium a hazai genetikai erőforrásokért felelős intézményrendszer kialakításának első lépéseként 2010. november 1-jével két önálló génmegőrzési intézetet alapított, amelyek ez év július 1-től Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központként végzik az állami génbanki feladatok koordinálását.

Elhangzott az is, hogy a tárca minden évben támogatja az állami génmegőrzési feladatokat ellátó intézményeket, szervezeteket, illetve magánszemélyeket. Így 2018-ban mintegy 30 kedvezményezett részesült támogatásban, mintegy 90 millió forint összegben.

Az államtitkár kitért rá, hogy a génmegőrzési feladatokban való állami szerepvállalás növelése érdekében 2017-ben a tárca génmegőrzési stratégiát készített, amelyet a kormány 2018 februárjában elfogadott. A stratégia végrehajtására 2019-ben 12,3 milliárd forint forrás biztosítottak az induláshoz. A nemzeti park igazgatóságok a tervezett génmegőrzési feladatok magas színvonalú ellátása érdekében a KEHOP és VEKOP fejlesztéseik során az elkövetkező öt évben több helyszínen alakítanak ki új telephelyet vagy fejlesztik a meglévők kapacitását, mintegy 11 milliárd forint értékben.

A célok között szerepel még az intézményekben és a nemzeti park igazgatóságoknál meglévő fajok és fajták állományai fenntartásának fejlesztése és bővítése, valamint egy olyan állami génbanki hálózat kialakítása, amely az értékek leltáraként, elkülönített állami duplikátumként, valamint egy adott fajta génállomány őrzőjeként mindig rendelkezésre áll. A stratégia a Kárpát-medencében még fellelhető ritka genetikai értékek felkutatását és biztonságba helyezését is megcélozta, mivel régi magyar fajták a nemzeti örökség részét képezik – olvasható a tájékoztatásban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!