MENÜ

A forró hazai nyár nem kedvez a málnatermesztésnek

2018.06.06.

Gyakorlatilag megszűnt a málnatermesztés Magyarországon: míg az 1980-as években kiterjedt és jelentős málnások voltak itthon, addig ma már csak a hobbikertekben termesztik ezt a gyümölcsöt.

Ma már alig lehet magyar málnáról beszélni: míg az 1980-as években Európa legnagyobb málnatermelői voltunk, az akkori hétezer hektár termőterület ma már nem haladja meg a száz hektárt – mondta az InfoRádiónak Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Főként Pest megyében vannak még málnások, a meleg idő miatt idén hamarabb értek be a málnaültetvények. Az alelnök hozzátette, ha a hobbikerteket nem számolják, akkor 50 hektárt sem érheti el a termőterület. Ebből kevés mennyiség kerül a friss piacra, főleg Budapest környékén tudják értékesíteni a termelők normális áron a málnát. A feldolgozóiparba is vesz át málnát, de ez elhanyagolható mennyiség. Az itthon kapható málna nagyobb részét Szerbiából és Lengyelországból importálják.
– Olcsóbban lehet behozni kész fagyasztott árut, mint amennyiért Magyarországon a hűtőipari vállalatok az alapanyagot megvenni képesek – emelte ki Apáti Ferenc.

Az „eltűnés” okaként azt említette, hogy az itthoni klíma nem igazán kedvez a málnatermesztésnek, a gyümölcs nem bírja a forró, száraz nyarakat, így egyre inkább eltűnik a hazai termelésből.


(forrás: Inforadio.hu)

Forrás: NAK.hu