MENÜ

A földárverések vége: Mintegy 30 ezer magyar gazdát segített a földhöz jutásban a „Földet a gazdáknak program”

2016.09.26.

A kormány lezárja a földárveréseket és az államadósság csökkentésére fordítja a várható 270 milliárd forintot – ezt tartalmazza az a törvénycsomag, amelyet Földművelésügyi Minisztérium a parlament elé terjeszt. A „Földet a gazdáknak programot” azért indította a kormány, hogy a föld azé legyen, aki megműveli, vagyis a helyben lakó magyar gazdáké. A program szorosan hozzájárult ahhoz a kormányzati célhoz is, hogy a családi, kis és középbirtokok aránya jelentősen növekedjen a nagybirtokokkal szemben, a korábbi 50:50%-os arányról 80:20% arányra.

A „Földet a gazdáknak program” szigorú feltételeinek köszönhetően emellett biztosítja azt is, hogy a magyar föld magyar kézben maradjon, miközben az európai uniós szabályok miatt 2014 májusában lejárt a külföldiek földvásárlási moratóriuma. A program garantálja, hogy a magyar föld a helyben lakó magyar földműveseké legyen és külföldi spekulánsok ne juthassanak magyar földhöz, ahogy az pl. Romániában megtörtént, ahol már 40%-ra becsülik a külföldiek által felvásárolt földek arányát. A törvényi feltételeknek köszönhetően hazánkban csak helyben lakó, földműves, természetes személy vásárolhat földet, akinek legfeljebb 300 hektár tulajdona lehet.

A „Földet a gazdáknak program” keretében bonyolított nyilvános árverések útján minden harmadik magyar gazda - mintegy 30 ezer földműves – juthat piaci áron földtulajdonhoz, köztük több mint 1200 fiatal gazdálkodó. A 290 ezer hektár meghirdetett földterület közel 70%-a, így talál gazdára.  A nem értékesített földek az állam tulajdonában maradnak. Az árverési vevők 99%-a 150 hektár alatti területre licitált sikeresen, ez több mint 8600 földterületet érint, az árverési vevők 65%-a 50 hektár alatt, 50%-a pedig 20 hektár alatti földtulajdonra  licitált, és mindössze 9% az, aki több, mint 100 hektár feletti földtulajdont szerezhet. A gazdák tisztességes piaci áron - 1,4 millió Ft/hektár átlagáron - a 2015-ös évi országos termőföld átlagárnak közel a duplájáért vásárolták meg a földet. A törvényjavaslatok értelmében a kormány lezárja a földárverési eljárásokat, de a „Földet a gazdáknak programon” belül a 3 hektár alatti földek értékesítése és a haszonbérbe adások tovább folytatódnak.

A földárverésekből az államnak mintegy 270 milliárd forint bevétele származik, amelyet a kormány a baloldal által felhalmozott államadósság csökkentésére fordít.  A magyar államadósság csökkentése közös, nemzeti érdekünk, azért fontos, hogy csökkentsük hazánk sérülékenységét és tovább erősítsük gazdasági önrendelkezését és pénzügyi stabilitását. A magyar államadósság a balliberális kormányzás alatt a GDP 53%-ról 82%-ra nőtt. A polgári kormányzás óta az államadósság csökkenő pályán van, a devizaadóság aránya 52%-ról 30% közelébe csökkent, és az a cél, hogy az államadósság 2019-re 70 százalék süllyedjen.

Az értékesítés tehát nem vagyonfelélést, hanem a nemzeti vagyon gyarapodását jelenti.

Forrás: FM Sajtóiroda