A borsófehérjére egyre nagyobb a globális kereslet

Agro Napló
A növényalapú táplálkozás híveinek körében folyamatosan növekedő népszerűségnek örvend.

Világszerte egyre több pékség használ a búzához, a tejtermékekhez és a tojáshoz hasonló allergének helyett borsófehérjét. Ugyan ez a protein nem „teljes" fehérje (azaz nem tartalmazza a lizin és treonin nevű aminosavakat), rizzsel, tejsavóval vagy szójával jól „kiteljesíthető”.

A borsófehérje legnagyobb piacai a sport, a klinikai alkalmazások és a súlykezelés speciális táplálkozási szektorai, de úgy általában a hús- és tejtermékmentes termékek gyártói is szemet vetettek a tápanyagra.

A borsófehérjével sütött termékek között mára már a kenyér, a gofri, a gabonapelyhek és snackek egyaránt megtalálhatóak, de a tejet elutasítóknak szánt növényi készítményekben is össze lehet futni a proteinnel. Az már csak hab a tortán, hogy a tápanyag a Beyond Meat nevű cég növényalapú húspogácsa-utánzatának is alapvető összetevője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Idén se lesz olcsóbb a krumpli

Idén se lesz olcsóbb a krumpli

Az időjárás miatt szűkös lett a tavalyi termés, ezért jóval magasabb a burgonya ára, és nem is várható jelentős csökkenés.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!