25 milliárd pályázható innovációra a Vidékfejlesztési Programban

Agro Napló
Május 30-ától lehet pályázni egy-egy innovatív projekttel az EIP, azaz Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás támogatása című felhívás keretében rendelkezésre álló, összesen 24,95 milliárd Ft forrásra – mondta a Miniszterelnökség európai mezőgazdasági vidékfejlesztési alap stratégiai főosztályának főosztályvezetője szerdán Debrecenben a program részleteit bemutató tájékoztatón.

Nagy Attila közölte: az Európai Innovációs Partnerség (EIP) keretén belül megvalósuló program 24,95 milliárd forintos keretösszegéből innovációs operatív csoportok létrehozását, működtetését, illetve e konzorciumok  innovatív projektjeinek megvalósításához szükséges beruházásait támogatják.

A program célja, hogy olyan fejlesztések valósuljanak meg, amelyek hozzájárulnak a mezőgazdasági termelékenység és a fenntarthatóság javításához, illetve az egyre szigorodó környezetvédelmi szabályok feltételeinek megteremtéséhez. A forrásból csak olyan új projektek támogathatók, amelyekhez a pályázók még nem kezdtek hozzá - ismertette a főosztályvezető. Hozzátette, hogy egy konzorciumnak legalább öt tagból kell állnia, és a tagok negyven százalékának az adott szakágazatban kell tevékenykednie.

A program az innovációs csoportok létrehozását 100 százalékos intenzitással támogatja, és egy-egy csoport legfeljebb 150 ezer eurónak megfelelő forintot nyerhet el. A mezőgazdasági termeléssel, a borászattal és az élelmiszer-feldolgozással kapcsolatos innovatív fejlesztésekre egyéni beruházás esetén legfeljebb 206 ezer euró, kollektív beruházás megvalósításakor maximum 1 millió 30 ezer euró igényelhető, míg az erdőgazdálkodáshoz kötődő beruházások maximális támogatási összege 112 ezer, illetve 560 ezer euró - fűzte hozzá.

A pályázatot nem kutatóhelyeknek írták ki, így önálló tudományos kutatási projektekkel nem lehet pályázni, ugyanakkor azokat az elképzeléseket sem támogatják, amelyek nem használnak fel tudományos ismereteket - hangsúlyozta a főosztályvezető.

Annak érdekében, hogy segítse tagjainak készülését a hamarosan nyíló pályázatra, a NAK a Földművelésügyi Minisztériummal, az Agrárgazdasági Kutató Intézettel és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal együttműködve, roadshow-t szervezett, amelynek a következő állomásai vannak még vissza:

Időpont

Helyszín

Az esemény programja

Regisztráció határideje 

2017. május 25. (csütörtök)

Keszthely

Keszthelyi program

2017. május 17.  

  

2017. május 30. (kedd)  

Kecskemét

Kecskeméti program

  2017. május 22.  



A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a preferált helyszínre kattintva lehet, a megadott határidőkig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a dohánytámogatási rendelet!

Itt a dohánytámogatási rendelet!

A támogatás keretösszege 4300 millió forint, melyet vissza nem térítendő támogatásként lehet igénybe venni. A támogatás összege referencia terület sze...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!