MENÜ

10 lépés a fenntarthatóbb mindennapokért

Már kis odafigyeléssel is képesek lehetünk nagy változást generálni. Kövessük hát a FAO tanácsait!

2016.09.01.

Budapest, 2016. szeptember 1. – Földünk éghajlata melegszik, olvadnak a gleccserek, emelkedik a tengerszint és az időjárási szélsőségek (aszály, ciklonok, áradás) is egyre gyakoribbak. Mi a közös ezekben? Többek között az, hogy bolygónk legszegényebb rétegeit sújtják a legerősebben, akik így egyre nehezebben tudnak élelmiszert termelni, veszélyeztetve ezzel a célt, hogy 2030-ra teljesen felszámoljuk az éhezést.

A jó hír, hogy ennek nem feltétlenül kell így történnie.

Ehhez azonban csökkenteni kell az élelmiszerpazarlást, megbecsülni természeti erőforrásainkat és kevesebb energiát használni vagy előnyben részesíteni a megújulókat. Apró változásokkal a mindennapi rutinunkban megálljt parancsolhatunk a klímaváltozásnak. Tegyük hát meg az első lépést és a #WFD2016 hashtag használatával mutassuk ezt meg másoknak is!

 

Ügyeljünk a vízre

Egy 5-10 perces zuhanyzással a teleengedett fürdőkád helyett rengeteg víz megtakarítható. Ha fogmosás közben elzárjuk a csapot, alig egy liter vizet használunk el, ha azonban közben is folyatjuk, akár 6 literrel is nőhet a fogyasztásunk. Érdemes figyelni a csöpögő csapra, nem is hinnénk, de 11 ezer liter víz is elfolyhat így egy év során.

Étkezz változatosan!

Húsmentes nap beiktatása hetente legalább egyszer nem jelenthet nagy gondot. A szárazhüvelyesekkel (bab, borsó, lencse) teljes értékű ételt kapunk, miközben az ökolábnyomunk (pl. a vízfelhasználás) kisebb lesz. A FAO számos receptötlettel és az idei Hüvelyesek nemzetközi éve kapcsán érdekességekkel is segít ebben.

Előzzük meg a talaj- és vízszennyezést

Ügyelve a hulladékra és környezetbarát tisztítószerek használatával megóvhatjuk a talajt és a talajvizet a káros vegyszerektől és más szennyezéstől.

Válasszuk a szabálytalan zöldséget

Nem baj, ha egy gyümölcs vagy zöldség nem teljesen szabályos és főleg nem indok arra, hogy kidobjuk. Pedig sokszor épp ez a sorsuk, miközben az ízük ugyanolyan, ha nem jobb, mint szabályos társaiké.

Ne vezessen meg a címke

A csomagoláson feltüntetett minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idő nem ugyanazt jelenti. A szavatossági idő lejárta sok élelmiszer esetében nem zárja ki, hogy az ne lenne még biztonsággal fogyasztható. Hagyatkozzunk a józan észre és az érzékeinkre!

Kevesebb műanyag

Kerüljük a túl sok csomagolásba bújtatott élelmiszereket és vásárláskor vigyünk magunkkal bevásárlószatyrot. A műanyag poharak és palackok helyett válasszunk tartósabb megoldást.

Élelmiszertárolás okosan

Előfordul, hogy túl sok mindent zsúfolunk be a hűtőbe vagy a spájzba. Ilyenkor rendezzük úgy, hogy a korábban vásárolt, vagy rövidebb szavatosságú élelmiszerek legyenek inkább szem előtt. Amit már megbontottunk, tegyük visszazárható tárolóba, hogy tovább frissek maradjanak és ne menjenek bele bogarak.

Nincs baj a maradékkal

Túl sokat főztél? Semmi gond! Lefagyaszthatsz belőle kisebb adagokat vagy készíthetsz belőle valami mást. A legtöbb étteremben fél adagot is lehet rendelni, vagy a maradékot el is lehet csomagoltatni. Előbbit választva nem csak az élelmiszerpazarlásra figyelsz oda, hanem a pénztárcádra is.

Válasszuk a helyit                   

A helyi termék vásárlásával a környező termelőket és vállalkozásokat támogathatjuk, és az alacsonyabb transzportigény kisebb ökológiai lábnyomot is jelent.

Bánjunk tudatosan a hulladékkal

Próbáljuk csökkenteni az általunk megtermelt hulladék mennyiségét és válogassuk szelektíven a szemetet, amit már biztos nem tudunk újra felhasználni. A szemét bizonyos része azonban speciális bánásmódot igényel: elemek, akkumulátorok, festékek, mobiltelefonok, gyógyszerek, egyes vegyszerek, tintapatronok stb., ezek különválogatás nélkül károsíthatják a környezetet, bekerülhetnek természetes vizeinkbe.

Az Élelmezésügyi Világnapról

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), minden évben október 16-án – az Élelmezési Világnapon – a szervezet 1945-ös alapítására emlékezik. Szerte a világon több mint 150 országban tesznek ugyanígy, ezzel az ENSZ egyik legjelentősebb napjává emelve az eseményt. A cél felhívni a figyelmet az éhezőkre, hogy az élelem és a tápláló étrend még nem biztosított mindenki számára. 2016-ban az esemény fő témája a klímaváltozás, és tavalyhoz hasonlóan idén is számtalan program várható Budapesten és országszerte.

  

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK:

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete Budapesten www.fao.org/europe

Változtatások a mindennapokban a fenntarthatóságért – a teljes lista www.fao.org/world-food-day/2016/climate-actions/en/                                        

World Food Day 2016 – A klíma változik. A mezőgazdaságnak is változnia kell. www.fao.org/world-food-day/2016/theme/en/  

FAO és a fenntartható fejlődési célok www.fao.org/sustainable-development-goals/en/