Idén is bizonyítottak a talajoltó baktérium készítmények (x)

Agro Napló
A Baranya Vármegyei Kormányhivatal és a Magyar Talajvédelmi Baktérium – gyártók és – forgalmazók Szakmai Szövetsége idén immár 7. éve, hogy kisparcellás, ellenőrzött vizsgálatot végez a talajoltó baktériumok használatával.2023-ban a tavaszi árpa volt a tesztnövény.

A vizsgálat Baranya vármegyében, Szalántán, Ramann-féle barna erdőtalajon történt. A talaj savanyú kémhatású (pHKCl: 4,32) és közepes humusztartalommal (humusz: 1,43 m/m%) rendelkezik. Aranykorona értéke: 14,8. A foszfor és kálium tekintetében jól ellátott, nitrogénből közepesen.

A beállított 4 ismétléses vizsgálatban 6 különböző márkájú talajoltó baktérium készítmény, 2 kontroll parcella és egy standard kontroll szerepelt. A standard kontroll parcella + 50 kg/ha nitrogén műtrágyát kapott. A kísérlet során több paramétert mértek. Az alábbiakban ismertetjük röviden az eredményeket.

Már a kelésszámban jól látható volt a készítmények hatása. A talajbaktériumok minden kezelés esetében magasabb tőszámot produkáltak, mint a kezeletlenek, vagy a standard (0,8-1,4 %).

A növénymagasság tekintetében a kezelt parcellák 1,8-3,2%-al múlták felül a kezeletlen kontroll eredményét.

A kalászonkénti szemszám átlagosan minden kezelt parcellán nagyobb volt, mint a kezeletlen területeken.

Az ezermagtömeg értékek is magasabbak voltak a talajoltott parcellákon.

A kalászonkénti szemszám és az ezermagtömeg értékeinek eredőjeként az átszámolt hektáronkénti termésmennyiség is magasabb volt a talajoltó baktérium készítményeket kapott területeken, mint a két kezeletlen kontroll parcellán. (lásd 1. sz. grafikon)

1. sz. grafikon: Termésátlagok alakulása a mikrobiológiai készítmények hatására tavaszi árpánál (t/ha)

A 7 éve tartó tartamvizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a mikrobiális készítmények használata pozitív hatással van többek között a termésátlagok alakulására is. (lásd 2. sz. grafikon)

 

2. sz. grafikon: A tesztelt talajoltó anyagok átlagos pozitív hatása a terméshozamra (%)

A mikrobiológiai készítmények használata a vizsgálatban nemcsak a vetés előtt történt meg, hanem a teljes technológiát alkalmazták, vagyis a szakszerű szárbontás is megtörtént a mikrobiológiai bontó termékekkel. Az eredmények alapján nemcsak a terméstöbblettel, hanem az egyéb vizsgált paraméterek tekintetében jótékony hatással számolhatunk. Egyéb vizsgálatok – a vonóerő mérések alapján - pedig alátámasztották, hogy a talajoltó készítmények több éves használata után a talajszerkezet megváltozott.  A termőtalaj könnyebben művelhetővé vált, így gázolaj megtakarítás jelentkezett.

Szövetséget támogató tag:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!