A SZÁRZÚZÁS MESTEREI A NÖVÉNY ÉS A TALAJ ÉRDEKÉT SZOLGÁLJÁK (x)

Agro Napló
Kevesebb növényvédő szer, jobb talajállapot, jobb termés a Güttler fókuszában.A talajkímélő művelésmódokra való átállás ma már sürgető kényszer, amit az időjárási szélsőségek, a terméshozam-növelés és a talajállapot-javítás kihívásai tesznek szükségessé. 

A gazdaság érdeke is a talajkímélő, mulcsozó technológia

A Güttlernél és a vele szoros együttműködésben dolgozó márkáknál – a Müthingnél és a Moreninél – a klímaváltozás és a növényvédelem jelentette kihívások hatékony megválaszolása a cél. Nem csak az európai élelmiszer-biztonsági törekvések motiválják a kevesebb (vagy zéró) növényvédőszer-felhasználást. Ez ugyanúgy érdeke a gazdaságnak, mint például a talajszerkezetet kímélő művelésmódok bevezetése: például a mulcsozás, a táj fenntarthatóságának elérése.

A finomra zúzott növénymaradványok gyorsabban indulnak bomlásnak a talajban. Ezzel mérsékelhető a betegségek és a kártevők elterjedése, továbbá a haszonnövények számára jól felvehető szerves tápanyaggá alakulnak a talaj felső rétegében. Minél egyenletesebb a szár- és gyökérmaradványok zúzása-vágása, annál egyenletesebb lesz ezek eloszlása is a táblán, ami ugyancsak hozzájárul az egységes állomány kialakulásához.

Emellett a talaj felszínén kialakuló mulcsos „szivacsréteg” fontos védőfunkciót is betölt: akadályozza a nedvesség kipárolgását, ugyanakkor óvja a termőréteget az erodáló széltől, esőzéstől. Továbbá akadályozza a gyomok kelését, ezzel is segítve a biológiai növényvédelmet, nemcsak vírusos megbetegedések szempontjából, hanem akadályozza például rágcsálók, csigafélék bejutását a növényekbe. A mulcstechnológia sikerrel alkalmazható a legtöbb fontos kultúrában: olajrepcében, kukoricában, gabonafélékben, burgonyában, takarmány- és legelőkarbantartásban, szőlő-, gyümölcs-, spárga- és zöldségtermesztésben, bogyósok termesztésében.

De hogyan érhető el ez az ideális állapot a talaj felső rétegeiben? Elsőként érdemes az idén Az év magyar mezőgépe címmel jutalmazott, 6 méteres vágóhenger-munkaszélességű, függesztett MasterCut 600 aprítóhengert szemügyre venni. A három tagból álló szerkezet első részén található simító-előtét megdönti a szárat, majd a vágóhenger 70 centis, 30 fokos dőlésszögben, spirálisan elhelyezett kései apróra darabolják azt. A vágóhenger az univerzális traktorok mellső és hátsó hárompont-függesztőszerkezetéhez kapcsolható, így a műveletkapcsolás előnyét is élvezheti a gépkezelő. A traktor akár 15–20 km/h-s sebességgel, azaz nagy területteljesítménnyel működtetheti a vágóhengert, amely így kis fogyasztás mellett is – a kis átmérő révén – berázás nélkül végzi a munkát. Ha a szármaradvány vagy növény igényli, az aprítóhenger váza segédsúlyokkal is kiegészíthető, fokozva annak aprítási hatékonyságát. A munkagép szállítása is praktikus: hidraulikusan 2,4 m-re csukható össze. A MasterCut vágóhenger további előnye ezekben az években, hogy kifejezetten ajánlott zöldítések kezelésére, ami az AÖP-ben fontos tényező.

A Güttler kínálatában szerepel még a Müthing által kifejlesztett MU-L/S 250 rézsűszárzúzó. A munkagép a traktor mögött 425 centiméteres sávon végez munkát; árokparton lefelé 60, felfelé 90 fokban dönthető, így kiválóan alkalmas táblaszélek, fás-bokros övezetek nehezen elérhető részeinek rendbetételére. A gép már ismert tulajdonságai közé tartozik a Müthingre egyébként is jellemző hosszú élettatartam, az egy anyagból hengerített, robusztus ház stabilitása, a szabadalmaztatott „cápauszony” állókések aprítási hatékonysága. Továbbá például az, hogy kalapácsok erős rögzítésével idegen anyag bejutásakor a rotor kevésbé sérül, a biztonságot pedig fokozzák a rugóacélból gyártott kőfogó lamellák. A házban elhelyezhető kopóbetéttel tovább is növelhető
a gép élettartama, és az állókések egyszerűen és olcsón cserélhetőek.


Ugyancsak a Güttler kínálatában megtalálható az MU-M 300-as mulcsozójával együtt is alkalmazható MU-Pro/F 860. Ez a szárzúzó is tartósságáról, illetve relatíve kis önsúlyáról ismert, kiváló minőségű DuraX M kalapácsait speciális acélból kovácsolják, és ugyancsak nagy teherbírásúak a Starinth tartógörgős csapágyak. A talajkövetésről a MU-SOFA tehermentesítő mechanizmus gondoskodik.

Hasonló feladata van a Müthing AgriLine technológiájának is. A 280 centiméteres munkaszélességű mulcsozó esetében a Vario különböző üzemmódok hatékony kombinációját jelenti fűkaszával, mechanikus gyomirtásért felelős boronával és hengerrel, amely a talaj felső rétegében kialakítja a kelő növény számára ideális, illetve a talaj védelmét szolgáló szerkezetet. A MU-Vario rendszer egyben a betakarítási maradványok optimális mulcsozását, egyenletes eloszlását is biztosítja.


Munjában egy Samurai


A Samurai blade-ekkel szerelt Moreni forgókéses boronával még intenzívebb a talaj felső rétegének aprítása. A Moreni SX hengere emellett kővédelemmel is ellátott. Fontos eszköze a magágy-előkészítésnek, és akár tarlóban is alkalmas a megfelelő magágy kialakítására. Főleg extrém száraz, rögös területeken ajánlott, ahol már a tárcsa sem volna képes hatékony talajkövetésre.


Kohout Zoltán
Gépmax
-X-

      

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
LEMORZSOLÓDVA…

LEMORZSOLÓDVA…

Lassan véget ér az inka arany aratása, a csapadékos időjárás miatt november elején a szántóföldek alig több, mint négyötödét járták csak be a kombájno...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?