2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

NITROGÉN ÉS CINK PÓTLÁSA LOMBON KERESZTÜL (x)

Agro Napló
A kukorica hazánk egyik legfontosabb gazdasági növénye. Bár vetésterülete jelentősen csökkent az utóbbi években a növény iránt mutatkozó alacsonyabb kereslet miatt, és termesztésének kockázati növekedése miatt, ami a szélsőséges időjárás rovására írható.

A termelők rendelkezésére álló csúcsgenetikával bíró fajtákkal, jó agrotechnikával és szakszerű tápanyag vissza- és utánpótlással növelhető a termésmennyiség és javul a termésbiztonság. Sajnos szélsőséges évjáratokban ezt nem minden esetben sikerül öntözés nélkül elérni, valamint elhanyagolják a talajvizsgálatokat, ezért a talaj felvehető tápanyagtartalma és a növény igénye nincs összhangban.


Kukoricában a magas hozamok eléréséhez növényeink nem tudnak minden esetben a talajból elegendő mikroelemhez jutni, ezért nélkülözhetetlen technológiai elemmé vált a lombtrágyázás.


Lombon keresztüli tápanyag-utánpótlással elsősorban a növény élettani folyamatait tudjuk segíteni. Közvetlenül a növények tápanyagigényét kisebb mértékben tudjuk kielégíteni, de közvetett módon nagymértékben tudunk rá hatni. Egy-egy tápelem lombon keresztüli pótlása jelentősen tudja befolyásolni a talajból felvett tápelemek mennyiségét és azok beépülését. A lombtrágyázás segíti a kijuttatott nagy értékű inputanyagok hasznosulását, előcsalja a hibridekből a bennük rejlő genetikai potenciált.


A gyors és hatékony beavatkozással elkerülhetjük a termésveszteséget, vagy a minőségromlást, de használatukkal kedvező körülmények között termésnövekedést és minőségjavulást érhetünk el. 

Tápanyagigényes növényről beszélünk. A kukorica gyökere fontos szerepet játszik az ásványi tápanyagok felvételében. Adszorpciós kapacitását a gyökerek kora, a hibrid tulajdonsága is befolyásolják, pl. a gyökér fejlettsége, vagy a gyökérszőrök felületének adszorpciós kapacitása. A fiatal növény gyökere képes a legaktívabb ionfelvételre. 


A kukorica levelei is képesek ásványi ionokat felvenni. A levélen keresztüli tápanyagfelvétel sikere függ a levél korától, méretétől, a levél állásától. 

A kukorica tápanyagfelvétele a fejlődés kezdeti szakaszában lassú. A legintenzívebb a 7-8 leveles állapotban és a szemtelítődés időszakában. 

Nitrogénfelvétele nagymértékben függ a talajban lévő nitrogénformától, a talajnedvességtől, a P- és K-ellátás mértékétől. Ha sorközműveléssel egy menetben juttatunk ki szilárd nitrogén műtrágyát az állományba, kalkuláljuk bele, hogy ideális körülmények között is annak a nitrogénnek a hatása több hét múlva jut el a gyökerekhez a megfelelő mélységbe. Ennek okát a fizikai oldódás és egyéb biológiai folyamatok eredője adja. Hasznosulása nagymértékben függ a kijuttatás után lehulló, azaz bemosó csapadéktól. 

Ezt a késedelmet ki tudjuk küszöbölni, ha olyan nitrogénformát juttatunk ki lombon keresztül ebben az időszakban, amely éppen ezt a pár hetet hidalja át. A Fitohorm Turbo Nitrogén a kukorica „energiaitala”. A különböző nitrogénformáknak köszönhetően biztosított a növény folyamatos nitrogénellátása. A kijuttatást követően a nitrogénfelszívódást, -hasznosulást a karbamid forma garantálja, amely fokozatos és egyenletes tápanyagellátást eredményez több héten keresztül. A Fitohorm Turbo Nitrogénben a speciális nitrogénforma mellett kelatizált formában található még magnézium, kén és réz, ami nélkülözhetetlen tápelemek a fotoszintézishez és jelentős enzimszabályzó szerepet töltenek be.

Mivel a termesztett szántóföldi növényeink közül a kukoricának a legmagasabb a cinkigénye, mindenképpen gondoskodnunk kell ezen mikroelem pótlásáról is. Nem beszélve arról, hogy az alap- és starterműtrágyával kijuttatott foszfor hatóanyag antagonistája a cinknek, tehát akadályozza annak felvételét. Ezen probléma kiküszöbölésére javaslom a Fitohorm Turbo Cink termékünket, amely a valódi oldatos lombtrágyák között most a legmagasabb és leghatékonyabb kelatizált cinket tartalmazza. 

A kukoricánál a csődifferenciálódás nagyon jól befolyásolható cinkkel. Nem biztos, hogy a talaj jó cinkellátottsága elegendő, hiszen az még nincs a növényben; a csövek, illetve a szemsorok kialakulását viszont a növényben jelenlevő cink mennyisége befolyásolja.

A kukorica nagy cinkigényéből adódóan számos mezőgazdasági területen mutatható ki cinkhiány. Jó adottságú kukoricatermesztő vidékein az intenzív termesztés következtében a hazai cinkkészlet jelentősen csökkent. A cink és más mikroelem hiányának elkerülése érdekében 6–8 leveles állapotban használjunk levéltrágyákat, összekötve a kijuttatást akár egy kései posztemergens gyomirtással.

Előnye az említett két Fitohorm Turbo terméknek, hogy egy menetben is ki lehet őket juttatni. 

Kifejezetten erre készült a Fitohorm kukoricacsomagja. 

A csomagban található Fitohorm Turbo Nitrogén lombtrágya használatával a különböző nitrogénformáknak köszönhetően a növény folyamatos (levélen keresztül történő) nitrogénellátása biztosított lesz. A kijuttatást követően a nitrogénfelszívódást a karbamid forma garantálja, a kémiai tulajdonságainak köszönhetően több héten keresztül fokozatos és egyenletes tápanyagellátást eredményez, valamint a növények megperzselődésének veszélye is rendkívül alacsony.


A Fitohorm Turbo Cink pedig biztosítja a növények normális növekedését, tiszta forrása a növények számára nélkülözhetetlen. Felhasználása kiemelt fontosságú kukoricában. Segíti a kukorica csődifferenciálódását, gyökeresedését. Csökkenthető vagy megszüntethető az idősebb levelek cinkhiányból eredő sárgulása, száradása.


Fitohorm csapata

-X-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
LEMORZSOLÓDVA…

LEMORZSOLÓDVA…

Lassan véget ér az inka arany aratása, a csapadékos időjárás miatt november elején a szántóföldek alig több, mint négyötödét járták csak be a kombájno...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!