2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tengeri Ikercsomag: felszabadító végeredmény (x)

Agro Napló
Egyetlen csomagban minden hatóanyag, amire a kukorica gyommentesítéséhez szükség lehet.

A kukorica gyomirtása manapság egyre komolyabb kihívást jelent a gazdálkodóknak. Az egymenetes pre- vagy korai posztemergens gyomirtások sikere sok esetben megkérdőjeleződik, és a csak posztemergens kezelések sem mindig adnak kielégítő eredményt. A sokféle faj közül az utóbbi időben az egyszikűek elhatalmasodása a legszembetűnőbb, melyek akár több hullámban is kelhetnek.


Probléma az is, ha a talajherbicidek nem kapnak elég bemosó csapadékot, ekkor a gyomok utánkelésére szinte biztosan számíthatunk. És nem szabad megfeledkezni arról a veszélyről sem, amit a gyomok herbicidrezisztenciájának kialakulása jelenthet. Ilyen körülmények között felértékelődnek a rugalmasan, a gyomok keléséhez igazítható komplex gyomirtási megoldások, mint amilyen a Nufarm Hungária Kft. által összeállított Tengeri Ikercsomag, amely nevéből adódóan két fizikai csomagból áll.


A Tengeri Ikercsomag A-ban lévő Eli-T 333 g/l terbutilazin és 200 g/l flufenacet hatóanyagok gyári kombinációja. A két hatóanyag különböző hatásmechanizmussal dolgozik, a terbutilazin levélen keresztüli hatása erőteljesebb, mint a flufenaceté. Hatásspektrumuk elsősorban a magról kelő kétszikű gyomokra szélesebb, de (elsősorban) a flufenacet néhány egyszikű gyom csírázását is gátolja. Mindkét hatóanyag talajon keresztül is dolgozik, így tartamhatásra is számíthatunk.


Az Eli-T vetőmag- és takarmánykukoricában korai posztemergensen alkalmazható a kultúrnövény első levelének megjelenésétől 5 leveles fejlettségéig, 1,5 l/ha dózisban. Az Eli-T-t vagy bármely más terbutilazin hatóanyagú készítményt ugyanazon a területen háromévente egyszer, hektáronként maximum 850 g terbutilazint tartalmazó dózisban lehet kijuttatni.


A Tengeri Ikercsomag A második eleme a Kideka, amely 100 g/l mezotriont tartalmaz, és az előző két hatóanyaghoz képest más hatásmechanizmusú. A hatóanyagot a gyomok levélen és gyökéren keresztül is felveszik, és a termék elsősorban a magról kelő kétszikű gyomok ellen alkalmazható. A Kideka engedélyezett dózisa 0,5 l/ha, ami kiválóan kiegészíti a másik három termék gyomirtó hatását.


A Tengeri Ikercsomag B egyik alkotóeleme a Dicopur Top 464 SL. Két fenoxiherbicid, 344 g/l 2,4-D dimetilaminsó és 120 g/l dikamba gyári kombinációja, ezek egy negyedik hatásmódot képviselnek. Az auxinhoz hasonló hormonhatású herbicideket a növény nem képes lebontani, ami a pusztulásához vezet. A Dicopur Top 464 SL a magról kelő és évelő kétszikű gyomok ellen hatásos. Dózisa 1,0 l/ha, korai posztemergensen, a kukorica 3–4 leveles állapotában lehet kijuttatni. Amennyiben a Tengeri Ikercsomag mind a négy alkotóját egy menetben, tankkeverékben szeretnénk kipermetezni, a Dicopur Top 464 SL dózisát célszerű 0,8 l/ha-ra csökkenteni.


A Tengeri Ikercsomag B másik terméke az Ikanos, amely a 40 g/l nikoszulfuron hatóanyagával az ötödik hatásmechaniz￾must képviseli. A nikoszulfuron alapvetően levélherbicid, de némi talajhatása is van. A hatóanyagot elsősorban korai posztemergensen célszerű kijuttatni. Nem perzisztens, felezési ideje csupán 7-10 nap, ezért utóvetemény-hatással nem kell számolni. Felhasználása a magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen 1,0 l/ha. Fontos, hogy az egyszikűek ne essenek át a gyökérváltáson, leghatékonyabban azok 1–3 leveles állapotában tudunk védekezni.


Egymenetes alkalmazás javasolt akkor, ha jól elmunkált talajon, normális időjárás mellett a gyomnövények tömeges ke￾lése a kukorica kelésével egy időben történik meg. Ez a megoldás a már kikelt és még csírázó gyomok ellen is hatásos. Ha a kikelt gyomnövények között a magról kelő egy- és kétszikű gyomok is jelen vannak, a négy készítmény hat hatóanyagának öt hatásmódja komplex hatást biztosít a teljes és tartós gyommentességhez. 

Osztott kezelést akkor kell alkalmazni, ha az egyes gyomcsoportok eltérő időben csíráznak ki.

1. Ha a kétszikű gyomok tömeges kelése indul be a kukorica kelésével egy időben, és az évelő kétszikű gyomnövények, mint például a mezei acat, szintén jelen vannak, az Eli-T 1,5 l/ha + Dicopur Top 464 SL 1,0 l/ha kombinációt ajánlatos használni a kukorica 2–4 leveles fejlettségénél. Ezután megvárható a magról kelő egyszikű gyomnövények tömeges keléséig a következő permetezés a Kideka 0,5 l/ha + Ikanos 1,0 l/ha kombinációjával.

2. Az osztott kezelésre egy másik lehetőség az Eli-T 1,5 l/ha + Dicopur Top 464 SL 1,0 l/ha + Kideka 0,5 l/ha kombináció használata a kukorica 2–3 leveles korában. Erre akkor van szükség, ha a gyomok tömeges kelése már korán elindul. Az elhúzódóan kelő egyszikű gyomok elleni védelemre pedig az Ikanost 1,0 l/ha dózisban alkalmazva van lehetőség a kukorica 5–6 leveles korában.


Molnár Szabolcs
fejlesztési vezető
Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.hu

-X-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
LEMORZSOLÓDVA…

LEMORZSOLÓDVA…

Lassan véget ér az inka arany aratása, a csapadékos időjárás miatt november elején a szántóföldek alig több, mint négyötödét járták csak be a kombájno...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!